Everaers o popisu stanovništva

Radiosarajevo.ba
Everaers o popisu stanovništva
Etničko porijeklo, vjeroispovijest i jezik pitanja su koja nisu obavezna u upitnicima za popis stanovništva te zemlja koja provodi popis mora odlučiti da li će i ova pitanja uvrstiti u popis, ponovio je danas u Sarajevu direktor za vanjsku saradnju, komunikacije i ključne indikatore EUROSTAT-a Peter Everaers.

-Mnoge zemlje uključuju ova pitanja u popis, ali ispitanici nisu obavezni na njih odgovoriti, pojasnio je Everaers, nakon savjetovanja koje je za članove parlamenta BiH organizirano radi upoznavanja osnovnih zahtjeva i međunarodnih standarda vezanih za donošenje zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

On navodi da postoji niz metoda da se ispitanici motiviraju da odgovaraju i na ova pitanja te metode da se provjeri tačnost tih odgovora.

Kada je riječ o državljanima BiH koji žive u inozemstvu, Everaers je naglasio da sve druge zemlje koje provode popis stanovništva čine dostupnim informaciju o broju državljana BiH koji su uključeni u njihov popis.

-Ova informacija će vam biti dostupna kao rezultat drugih popisa stanovništva koje provode druge zemlje, ustvrdio je on.

Objasnio je da postoji alternativa prema kojoj neke zemlje mogu koristiti dodatne obrasce prilikom prikupljanja podataka u popisu stanovništva s pitanjima koja će biti važna za njihovu internu upotrebu, a odnose sa na stvari koje nisu obavezne.

BiH nije jedini slučaj koji bi mogao koristiti dodatne obrasce i to je nešto što se može spomenuti u zakonu kao dodatni mehanizam za poboljšanje kvalitete popisa.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Halid Genjac napomenuo je da dio zakona o popisu stanovništva u BiH koji se odnosi na obavezujuće podatke nije sporan.

Ističe da problem u vezi s popisom postoji zbog različitih stavova u vezi s provedbom etničkog popisa stanovništva. Smatra da bi pogrešni podaci o etničkoj strukturi pojedinih teritorijalnih jedinica mogli dati negativnu poruku u pogledu nastavka povratka izbjeglih i raseljenih.

Genjac je stava da je nužno posebno pažljivo pristupiti popisu etničke strukture da se dobije što je moguće realnija slika. To će se osigurati tako što će popis etničke strukture obuhvati onu strukturu koja sudjeluje i u izborima u toj etničkoj jedinici.

-Na putu smo da pronađemo kompromis o tom rješenju i ostaje da u metodologiji pronađemo načine kako da dopunskim obrascima popišemo ove kategorije stanovništva za unutarnje potrebe u BiH, a da ničim ne dovodemo u pitanje kredibilitet, vjerodostojnost i kvalitet prikupljenih podataka za potrebe komunikacije s EU, naglasio je Genjac.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Dimitris Kourkoulas izrazio je nadu da će BiH ipak uspjeti provesti popis stanovništva 2011. godine i kada i sve ostale evropske zemlje.

Upozorio je da bi bez popisa stanovništva i pouzdanih podataka bio doveden u pitanje proces evropskih integracija BiH, naglasivši da popis nije administrativno-upravna, nego statistička aktivnost.

Ovo savjetovanje za članove PSBiH organizirali su Zajednička komisija za evropske integracije PSBiH, u saradnji s Uredom specijalnog predstavnika EU.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije