Eutanazija podijelila Evropu: Za ili protiv?

Radiosarajevo.ba
Eutanazija podijelila Evropu: Za ili protiv?

Evropski sud naložio je danas francuskim ljekarima da nastave liječenje pacijenta u komi, dok je britanski Vrhovni sud saopštio da zabrana pomaganja u samoubistvu (eutanazija) nije u skladu s ljudskim pravima, što je stvorilo nova pitanja o tome ko odlučuje o završetku liječenja osobe, piše agencija Beta.

Odluka britanskog suda neočekivano je postala dalekosežna. Iako su tom odlukom odbačene žalbe dvije ozbiljno hendikepirane osobe koje su tvrdile da zakon treba biti izmijenjen kako bi ljekarima bilo dopušteno da ih usmrte, u odluci se sugeriše da parlament promijeni zakon kako bi on bio u skladu s ljudskim pravima.

Međutim, sud u Pauu, na jugozapadu Francuske, oslobodio je danas francuskog ljekara Nicolasa Bonnemaisona optužbi za smrt sedam pacijenata. Bonnemaison (53) je optužen da je starijim pacijentima, koji nisu mogli biti izliječeni, dao prekomjernu dozu lijekova, bez prethodne konsultacije s kolegama.

Nijedna porodica žrtava nije podnijela tužbu, a grupa od 250 ljekara uputila je pismo francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu protiv suđenja Bonnemaisonu. Hollande je izrazio nadu da će ozbiljno bolesnim pacijentima biti olakšano da zatraže medicinsku pomoć kako bi okončali svoj život.

Eutanazija je trenutno legalna u Holandiji, Belgiji i Luksemburgu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije