EU zabrinuta zbog nasilja u Iranu

Radiosarajevo.ba
EU zabrinuta zbog nasilja u Iranu

Dan poslije najvećih demonstracija u Iranu u posljednjih 30 godina koje su izbile nakon predsjedničkih izbora, Evropska unija izražava zabrinutost, ali očekuje i obnavljanje dijaloga o nuklearnom programu Irana.

„Predsjedništvo Evropske unije zabrinuto je zbog neregularnosti tokom izbora kao i zbog nasilja koje je izbilo poslije objavljivanja zvaničnih rezultata 13. juna 2009.“, navodi se u saopštenju Predsjedništva EU. Istovremeno, češko Predsjedništvo EU izražava nadu da će dijalog o pitanjima vezanim na iranski nuklearni program biti nastavljen.

U Washingtonu je saopšteno da SAD pažljivo prate razvoj situacije u Iranu nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji i razmotrit će optužbe o izbornim nepravilnostima i proglašenoj pobjedi dosadašnjeg šefa države Mahmuda Ahmadinejada.

Istovremeno, šef komisije za vanjsku politiku u ruskoj Dumi, Konstantin Kosačov, izrazio je nadu da će Ahmadinejad u drugom mandatu iskazati „više razumijevanja i mudrosti prema međunarodnoj zajednici“.

DW/radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije