EU podrška unapređenju vodosnabdijevanja, kanalizacije i zaštite okoliša BiH

Radiosarajevo.ba
EU podrška unapređenju vodosnabdijevanja, kanalizacije i zaštite okoliša BiH

Bosna i Hercegovina je uz pomoć Evropske unije i drugih međunarodnih finansijskih institucija započela sveobuhvatnu rekonstrukciju u sektoru zaštite okoliša. 

Program unapređenja vodosnabdijevanja i kanalizacije (WATSAN) pokrenut je 2008. godine kao odgovor na potrebu općina za unapređenjem infrastrukture vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda. 

Uspješno je završen prvi semestar projekta Tehnička pomoć za implementaciju Programa unapređenja vodosnabdijevanja i kanalizacije u Bosni i Hercegovini, koji pruža tehničku pomoć u provedbi ovog Programa, a za koji je Evropska unija izdvojila više od dva miliona eura iz sredstava IPA 2010. Nacionalnog programa za Bosnu i Hercegovinu. 

Cilj ovog projekta je da doprinese poboljšanju infrastrukture vodovoda i kanalizacije i životnih uslova, kao i zaštite okoline u općinama koje su identificirane tokom uvodne faze (Bosansko Grahovo, Čelinac, Glamoč, Gračanica, Jajce, Kupres, Lukavac, Nevesinje, Orašje, Petrovo, Prijedor, Prozor-Rama, Ribnik, Šekovići, Široki Brijeg, Teslić i Velika Kladuša), saopćio je Projektni tim Tehničke pomoći WATSAN programa. 

U okviru prve faze projekta, krajem novembra 2014. godine, stručnjaci za nabavke su održali obuke iz oblasti međunarodnih procedura za nabavku u Sarajevu, Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu za članove Jedinica za upravljanje projektima i Projektnim implementacijskim timovima u oba entiteta. 

Obuke su održane s ciljem da se učesnici upoznaju sa međunarodnim procedurama za nabavku i dokumentima koji se odnose na implementaciju odabranih pod-projekata. 

U toku dalje provedbe ovog projekta, bit će nastavljena podrška Jedinici za upravljanje projektima u oba entiteta i Projektnim implementacijskim timovima u odabranim općinama, kao i podrška projektima vodovoda i kanalizacije, koji se sufinansiraju iz zajmova Evropske investicione banke (EIB) i IPA grantova. 

Projekt će pružiti podršku za pripremu studija izvodljivosti, idejnih rješenja, idejnih projekata, glavnih projekata i tenderske dokumentacije, kao i pomoć Projektnim implementacijskim timovima prilikom raspisivanja tendera. 

Projekat Tehnička pomoć za implementaciju Programa unaprjeđenja vodosnabdijevanja i kanalizacije u Bosni i Hercegovini, je započeo u martu 2014. godine a provodi ga Konzorcij IGIP na čelu s firmom Ingenieurgesellschaft für internationale Planungsaufgaben mbH, te firmi NAMA Consulting Engineers and Planners S.A. i EXERGIA – Energy and Environment Consultants S.A. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije