EK: Island bi mogao u Uniju brže od Hrvatske

Radiosarajevo.ba
EK: Island bi mogao u Uniju brže od Hrvatske

Island bi Europskoj uniji mogao pristupiti brže nego ostale zemlje, jer kao članica Europskog ekonomskog prostora već provodi dobar dio europskog zakonodavstva, ali je prerano reći koliko bi proces mogao trajati, izjavila je u petak glasnogovornica Europske komisije Krisztina Nagy.

Island će kao i ostale zemlje morati proći uobičajen postupak u otvaranju pristupnih pregovora s Europskom unijom, što znači da islandska vlada mora podnijeti službeni zahtjev za članstvo predsjedništvu EU-a. Ono o tome treba raspravljati s drugim zemljama članicama, koje trebaju jednoglasno donijeti odluku o davanju mandata Europskoj komisiji da izradi mišljenje o toj kandidaturi. Kad EK izradi mišljenje, upućuje ga Vijeću EU-a, koje odlučuje o početku pregovora, objasnila je Nagy.

"Komisija je spremna početi raditi na tome, ali sada je prerano reći koliko bi to moglo trajati. U usporedbi s drugim zemljama moglo bi ići brže, jer je Island član Europskog ekonomskog prostora, dobar dio europskog zakonodavstva već primjenjuje, ali ne postoji nikakav vremenski okvir", izjavila je na konferenciji za novinare glasnogovornica za proširenje Krisztina Nagy.

Po europskom diplomataskom izvoru, EK-u će samo za izradu mišljenja trebati nekoliko mjeseci; stoga je "vrlo, vrlo optimistično očekivati da bi to moglo biti gotovo do kraja ove godine".

U bruxelleskim krugovima počelo se nagađati može li Island prestići Hrvatsku i prije nje postai član EU-u. Hrvatska je već obavila golem dio posla u ispunjavanju potrebnih kriterija, ali to u ovom trenutku nije vidljivo u pregovaračkoj statistici, jer Slovenija u ovome trenutku blokira otvaranje devet i zatvaranje četiriju poglavlja.

Nitko u Bruxellesu ne želi reći tko će ući prvi Hrvatska ili Island, ili obje istodobno. Diplomatski izvori navode da puno ovisi o tome kad će biti uklonjena slovenska blokada hrvatskih pregovora.

Britanski dnevnik Financial Times, pozivajući se na neimenovane europske dužnosnike i diplomate, kao najraniji mogući ulazak Islanda spominje srpanj 2011., ali da je vjerojatnija 2012..

Financial Times navodi da je povjerenik za proširenje Olli Rehn veliki pobornik islandske kandidature za članstvo, ali "priznaje da će vjerojatno trebati zajedno primiti Hrvatsku i Island kako bi 27 zemalja članica EU-a istodobno ratificaralo njihov ulazak".

Iako je u Island u velikoj mjeri usklađen s Europskom unijom, diplomati upozoravaju na moguće teškoće u pregovorima o ribarstvu i poljoprivredi, te na dugove bankrotiranih islandskih banaka štedišama pojedinih zemalja članica, prije svega Velike Britanije i Nizozemske.

Ribarstvo je glavna gospodarska grana na Islandu i stoga će usklađivanje s europskom ribarskom politikom biti vrlo teško, upozoravaju diplomati.

hina/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije