Doris Pak: Srbija u EU za pet godina

Radiosarajevo.ba
Doris Pak: Srbija u EU za pet godina
0 / Doris Pack

Obustava prijema do 2014. godine ne znači i obustavu faza procesa integracija, ocijenila je za frankfurtske "Vijesti" Doris Pak, poslanik njemačke Demohrišćanske stranke (CDU) u Evropskom parlamentu.

- Ono što dokument CDU kaže to je da neće biti novih proširenja narednih pet godina. Za Srbiju se ništa ne mijenja. Obustava prijema do 2014. godine ne znači i obustavu predstojećih faza procesa evropske integracije koje za Srbiju ne mogu da potraju manje od pet godina kao što je to bio slučaj i s Hrvatskom. Hrvatska je počela pregovore prije pet godina i možda će biti spremna za prijem 2010. ili 2012. godine. Ako bismo rekli "ne" Hrvatskoj - to bi zaista bio loš signal za Balkan. Ako kažemo "da", to je poruka svim ostalim zemljama u regiji koja znači da slučaj Hrvatske
pokazuje da je moguće ući u EU kada se ispune svi uvjeti i kriteriji za ulazak u EU, objasnila je ona.

Doris Pak je izrazila nadu da će za pet godina Srbija biti u fazi zaključivanja pregovora. Dakle, na kraju tog puta često bolnih reformi je prijem Srbije u EU.

- To je jasno i to niko ne negira. Njemačka svakako nije ta koja će biti protiv prijema Srbije, ali proces će trajati sigurno bar narednih pet godina, istakla je ona.

EU ima regionalan pristup problemu ukidanja viza i bijelog Schengena iako se, objasnila je ona, za svaku zemlju posebno procjenjuje napredak. Makedonija ima biometrijske pasoše već dvije godine. Nisu ušli u Schengen prije drugih jer je interes EU da sve zemlje u zapadnom Balkanu budu na istom nivou kako se kasnije ne
bi pojavili problemi.

- Dakle, pristupanje bijelom Schengenu može da bude početkom iduće godine ukoliko Srbija i ostale zemlje regije budu ispunile sve uvjete, poručila je Doris Pak.

FENA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije