Dom naroda raspravlja o Zakonu o zaštiti domaće proizvodnje

Radiosarajevo.ba
Dom naroda raspravlja o Zakonu o zaštiti domaće proizvodnje
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu raspravlja o Prijedlogu zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Sporazuma CEFTA kojim se predviđa vraćanje pune carinske stope za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske i Srbije.

Ovim prijedlogom predviđeno je da se naplaćuju pune carine prilikom uvoza robe iz carinskih tarifa 02, 04, 16.01, 16.02, 20 i 22, porijeklom iz Hrvatske i Srbije. Ove carinske tarife odnose se na za proizvode od mesa i mlijeko, voće, povrće, piće i alkohol te još neke artikle koji se bescarinski uvoze iz susjednih država.

Predsjedavajući Doma naroda Ilija Filipović je na početku rasprave podsjetio delegate da su sve relevantne evropske adrese već upozorile na štetnost usvajanja predloženog zakona.

Ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mladen Zirojević je, obraćajući se delegatima, ponovio da je predloženi zakon u suprotnosti s međunarodnim sporazumima, prije svega Sporazumom CEFTA i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, te ih pozvao da ga ne usvoje.

Po njegovim riječima, predloženim zakonom se traži uvođenje pune carinske stope za 954 tarifne linije, a od toga 70 posto se uopće ne uvozi u BiH niti je bilo predmetom uvoza ikad iz bilo koje zemlje. On je upozorio da bi moglo doći i do uvođenja kontramjera od susjednih zemalja.

Mišljenja delegata su bila podijeljena - od onih koji su smatrali da zakon treba podržati do onih koji su ga kritizirali ističući da je ovo jedan “klasični piratski zakon” koji se zbog lobističkih postupaka našao u parlamentu mimo bilo koje nadležne institucije BiH, prije svega nadležnog ministarstva, Vijeća ministara BiH i suprotno stavovima ne samo potpisnica Sporazuma CEFTA nego i kompletne međunarodne zajednice.

U toku je pauza nakon koje će biti nastavljena rasprava o predloženom zakonu.

Fena/radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije