Diskriminacija Roma u Evropi je neprihvatljiva

Radiosarajevo.ba
Diskriminacija Roma u Evropi je neprihvatljiva

Evropski povjerenik za socijalne poslove Vladimir Spidla ocijenio je u petak u Pragu da je diskriminacija Roma u Evropi "neprihvatljiva", kazao je on na sastanku eksperata posvećenom integraciji ove manjine.

- Aktuelna situacija je neprihvatljiva, moramo ujediniti sve naše snage da promijenimo to stanje, rekao je on na konferenciji za štampu, najavivši da će Evropska komisija deblokirati dodatnih pet miliona dolara u 2009. za različite pilot projekte u te svrhe, javio je AFP.

Svaki drugi Rom je žrtva diskriminacije za posao, stan i obrazovanje, svaki četvrti je žrtva agresije ili proganjanja u posljednjih dvanaest mjeseci, prema nedavnom evropskom ispitivanju posvećenom manjinama i diskriminaciji.

Spidla je kazao da je "posebno zabrinut što je javna debata u različitim zemljama članicama stalno pod uticajem antiromske retorike koja u krajnjim slučajevima može značiti podstrek na mržnju".

- U ovo vrijeme porasta tenzija i agresije protiv Roma, jak partner i efektivna saradnja različitih aktera je hitno neophodna, naglasio je on.

FENA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije