Delegacija MVP Švedske posjetila Ministarstvo odbrane BiH

Radiosarajevo.ba
Delegacija MVP Švedske posjetila Ministarstvo odbrane BiH
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić primio je danas delegaciju Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Kraljevine Švedske koju je predvodio Carl-Magnus Eriksson, rukovodilac Odjela za podršku mirovnim operacijama u Ministarstvu vanjskih poslova Švedske.

Cilj posjete bio je sagledavanje cjelokupne aktivnosti vezane za prisustvo predstavnika EU u BiH u svjetlu skorašnjeg predsjedavanja Kraljevine Švedske u EU.

Razgovarano je o ulozi EUFOR-a u misiji EU - ALTEA te sigurnosnoj stuaciji u BiH. Konstatirano je da se situacija stalno poboljšava.

Cikotić je informirao delegaciju MVP-a Kraljevine Švedske o budućim aktivnostima u operacijama podrške miru, a koje BiH planira provoditi u Afganistanu.

Dodao je da se BiH kreće sigurnim putem ka članstvu u NATO-u i EU. Goste je upoznao i o planu za otvaranje regionalne škole deminiranja u BiH, a za što postoji ogroman interes i podrška većine zamalja članica NATO-a i EU.

Eriksson je rekao da je vlada Kraljevine Švedske spremna pružiti podršku i pomoć MOBiH u otvaranju regionalne škole deminiranja u BiH i kao zemlja koja veoma aktivno učestvuje u mirovnim operacijama širom svijeta, prenijeti iskustva i pomoći BiH da i ona postane aktivnim učesnikom budućih operacija podrške miru bilo gdje u svijetu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

FENA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije