Delegacija EK žali zbog usvajanja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje

Radiosarajevo.ba
Delegacija EK žali zbog usvajanja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje

Delegacija Evropske komisije u BiH izražava žaljenje zbog usvajanja Zakona o zaštiti poljoprivrednih proizvoda BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH, uprkos savjetima čelnika i bh. vlade i Evropske unije.

Kako je saopćeno iz Delegacije EK u BiH, ovim se krše obaveze BiH unutar CEFTA sporazuma i suprotno je obavezama BiH unutar Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Pošto je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prolaz za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ovo predstavlja ozbiljno pitanje. Ali isto toliko, Evropska komisija je zabrinuta zbog posljedica koje će osjetiti obični ljudi, upozoravaju u Delegaciji EK.

Navode da će, u slučaju da bude primijenjen, ovaj zakon uzrokovati porast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda u prodavnicama i direktno utjecati na bh. građane koji već trpe posljedice ekonomske krize.

EU poziva BiH na konsultacije sa svojim susjedima i drugim CEFTA partnerima da bi izbjegli štetan i nepotreban trgovinski spor.

Fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije