Žurnal otkriva: Milionska dobit na lažnim fakultetima

Radiosarajevo.ba
Žurnal otkriva: Milionska dobit na lažnim fakultetima
FOTO: Radiosarajevo.ba / Istragom obuhvaćeno 58 fizičkih i pravnih lica

Na 12 lokacija u sedam bosanskohercegovačkih gradova jučer, 13. novembra je provedena policija akcija Pero. Portal Žurnal tvrdi da je obrazovna institucija u vlasništvu jednog od uhapšenih, Admira Hadžipašića za tri godine ostvarila dobit od 1,7 miliona maraka.

Bivši predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Hadžipašić je zajedno sa Goranom Lalovićem, koji je također uhapšen, osnivač Visoke međunarodne škole u Cazinu. Hadžipašić je vlasnik i cazinskog Centra za obrazovanje odraslih Vita.

SIPA i jutros hapsi: U toku velika akcija u više gradova u BiH

Kako ističe Žurnal, koliko su škole u vlasništvu i suvlasništvu Hadžipašića, inače kadra Stranke demokratske aktivnosti (ASDA), bile važan segment u Unsko-sanskom kantonu najbolje pokazuju finansijski podaci.

"Samo u posljednje tri godine ukupan prihod Visoke međunarodne škole i Centra za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin iznosili su više od 4,6 miliona maraka. Samo Centar za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin u posljednje tri godine ostvario je dobit od 1,7 miliona maraka. Centar za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin osnovan je 2014. godine. Već naredne godine prihodi ove firme iznose skoro 200 hiljada maraka", piše Žurnal.

U akciji „Pero" uhapšen bivši predsjednik Skupštine USK, te dva pripadnika SIPA-e

Potpunom tekstu možete pristupiti klikom na ovaj link.

Uhapšeni u akciji Pero se terete za organizovani kriminal - zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, te pranje novca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije