! / Završeno suđenje koje je potreslo BiH: Nikolini Balaban četiri i po godine zatvora

04. 01. 2021. u 10:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 335

Općinski sud u Bihaću osudio je na četiri i po godine zatvora prijedorsku doktoricu Nikolinu Balaban.

Riječ je o doktorici koja je nesavjesnim liječenjem teško narušila zdravlje pet pacijenata Kantonalne bolnice u Bihaću.

Dr. Nikolina Balaban je na Općinskom sudu u Bihaću priznala krivicu za teška djela protiv zdravlja ljudi iz člana 240. KZ FBiH, te dobila kaznu zatvora od četiri godine i šest mjeseci.

Podsjetimo, doktorici Balaban stavlja se ne teret postojanje osnovane sumnje da je krajem 2016. i početkom 2017. godine, u Bihaću kao doktor medicine, specijalista patološke anatomije, zaposlena u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić Bihać, postupajući na neprikladan način pri analizi primljenog materijala, uslijed površnog pristupa koji je suprotan standardima liječničke prakse u oblasti patologije odnosno nižeg standarda pažnje koji se ne može opravdati praksom, pogriješila u biološkom potencijalu pregledanih – prisutnih promjena za pet pacijenata.

Za ovu aferu se saznalo kada se medijima obratila Armina Rekić, kojoj je greškom ljekara bihaćke bolnice bespotrebno odstranjena maternica, jajnik, te okolni limfni čvorovi. 

Također, ona je u Sarajevu primila nekoliko ciklusa kemoterapija i zračenja, a nije imala karcinom. To urađeno je na osnovu patohistološkog nalaza doktorice Balaban.

Poslije ovog slučaja otkriveno je još sličnih slučajeva kojima su na odjelu patologije postavili pogrešne dijagnoze.

Nalaze je potpisivala doktorica Balaban.

Osim zatvorske kazne izrečena joj je i mjera zabrane obavljanja poziva doktora medicine u trajanju od osam godina.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)