Nesavjesno liječenje i pogrešne dijagnoze: Dr. Balaban priznala krivicu

3
Radiosarajevo.ba
Nesavjesno liječenje i pogrešne dijagnoze: Dr. Balaban priznala krivicu
Facebook / Nikolina Balaban

Doktorica Nikolina Balaban iz Bosanskog Novog priznala je nedavno krivicu da je nesavjesnim liječenjem prouzrokovala teške posljedice po zdravlje najmanje pet osoba, za šta je i optužena.

"U vezi optužnice Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignute protiv Balaban Nikoline, Općinski sud u Bihaću je dana 20.10.2020. godine održao ročište za izjašnjenje o krivnji. Optužena se izjasnila da je kriva. U skladu sa zakonskom obavezom, Općinski sud u Bihaću je za 11. novembar zakazao ročište na kojem je trebao razmatrati izjavu o priznanju krivnje, ali isto nije održano, odnosno isto je odgođeno. Tužilaštvo napominje da izjava o priznanju krivnje u ovoj fazi postupka (prije preispitivanja izjave), ne znači da će optužena zaista i biti osuđena obzirom da se izjava o priznanju krivnje može i povući. Dakle, u skladu s presumpcijom nevinosti, Balaban Nikolina se smatra nevinom do pravosnažne osuđujuće presude", kazala je u izjavi za Radiosarajevo.ba Irena Marjanović Čavkić, portparol Tužilaštva USK. 

Podsjetimo, doktorici Balaban stavlja se ne teret postojanje osnovane sumnje da je krajem 2016. i početkom 2017. godine, u Bihaću kao doktor medicine, specijalista patološke anatomije, zaposlena u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić Bihać, postupajući na neprikladan način pri analizi primljenog materijala, uslijed površnog pristupa koji je suprotan standardima liječničke prakse u oblasti patologije odnosno nižeg standarda pažnje koji se ne može opravdati praksom, pogriješila u biološkom potencijalu pregledanih – prisutnih promjena za pet pacijenata.

Za ovu sferu se saznalo kada se medijima obratila Armina Rekić, kojoj je greškom ljekara bihaćke bolnice bespotrebno odstranjena maternica, jajnik, te okolni limfni čvorovi. Također, ona je u Sarajevu primila nekoliko ciklusa kemoterapija i zračenja, a nije imala karcinom. To urađeno je na osnovu patohistološkog nalaza doktorice Balaban.

Poslije ovog slučaja otkriveno je još sličnih slučajeva kojima su na odjelu patologije postavili pogrešne dijagnoze. Nalaze je potpisivala doktorica Balaban.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije