Zašto u Bosni i Hercegovini vlada nestašica marihuane?

Sanja Šabanadžović
Zašto u Bosni i Hercegovini vlada nestašica marihuane?
/ Foto: MUP USK
Brojni Bosanci i Hercegovci su već danima nervozni. Ma ne danima, mjesecima. Posljednjih mjeseci u Bosni i Hercegovini vlada nestašica marihuane, tvrde dobro upućeni.

UN: 10 zemalja svijeta u kojima se najviše puši marihuana

A ako se nađe nešto, to je ''loša roba'', kažu. Oni "zagriženi" teoretičari govore kako je baš to i razlog nestašice. Treba progurati tu "robu". No, drugi pak tvrde kako su razlog česte policijske racije na području Balkana, jer su u panici i naši susjedi iz Srbije (gdje to čak povezuju i povećanim brojem samoubistava), Hrvatske... 

Republika kanabisa

Neizbježno je spomenuti veliku operaciju albanske policije protiv uzgajivača kanabisa koja je pokrenuta u selu Lazarat gdje je u 30 kuća zaplijenjeno ukupno 60 hiljada stabljika kanabisa i oko deset tona marihuane.

Prema navodima albanske policije, od 60 hiljada oko 15 hiljada stabljika kanabisa je pronađeno u dvorištima kuća u selu, a oko 15 hiljada u vidu sadnica, koje su odmah i uništene.

"Republika kanabisa" je do tada godišnje proizvodila 900 tona marihuane i izvozila narkotika u vrijednosti od nevjerovatnih četiri i po milijarde eura

Ali to nije sve. Tih dana je u Albaniji vladao pravi "mali rat". Prema navodima Ministarstva za unutrašnje poslove Albanije, prilikom intervencije, 25 osoba je otvorilo vatru na pripadnike policije koji zbog toga u narednih 24 sata nisu mogli ući u selo.

Ulje od marihuane

Druga teorija spominje i "čudesno ulje od marihuane" kao lijek. Tako su se navodno rodile stotine kućnih mini laboratorija širom regije u kojima se marihuana kuha i pretvara u ulje, a za bočicu se daju pozamašne pare. 

Padaju dileri, plijeni se droga

Protekle 2014. godine podneseni su izvještaji protiv 333 lica zbog postojanja sumnje da su počinili 332 krivična djela: neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga (61 djelo), posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga – 267 djela, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga u saučesništvu - jedno djelo.

Zbog zloupotrebe opojnih droga privedeno je 181 lice, zbog sumnje da su u proteklom periodu neovlašteno proizvodili, zatim kupovali (amfetamine, marihuanu, heroin), prepakivali i prodavali privedeno je 74 osoba, a 256 njih je navodilo druge na uživanje opojnih droga.

A evo podataka o zapljeni droge zadnje dvije godine, iz izvještaja o radu Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo za 2014.

Početak 2015. godine

Tokom prvih mjeseci 2015. godine zaplijenjeno je oko 11 172,32 grama opojne droge marihuane, a zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga prijavljeno je 15 lica.

Na pitanje da li su povećane aktivnosti u smislu praćenja ovih osoba i njihovog hapšenja, te zapljene marihuane, razlog drastičnog smanjenja prisustva marihuane u našem gradu, iz MUP-a KS-a kažu kako nemaju saznanja o tome. 

A ukoliko vas je zanimalo na koji način se uništava zaplijenjena droga, odgovor glasi ovako: opojne droge se, nakon okončanja sudskog postupka, po naredbi nadležnog suda uništavaju spaljivanjem u trajno žarećim pećima. Uništavanje provodi Komisija za uništenje droge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije