Zabarikadirao se u kući s plinskom bocom kako bi spriječio deložaciju

Radiosarajevo.ba
Zabarikadirao se u kući s plinskom bocom kako bi spriječio deložaciju
U banjalučkom naselju Česma u toku je deložacija Radomir Kuzmić, a prisutan je i veliki broj pripadnika policije kao, i mještana.

Kuzmić se zabarikadirao u kući s plinskom bocom i ne dozvoljava deložaciju iz kuće koju je 1992. godine mijenjao. Kako je ranije kazao, po cijenu života, neće napustiti imovinu u Česmi, jer nema gdje da ode, prenosi N1.

On je rekao da mu je prošle godine na sastanku u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske obećano da će mu pomoći u izgradnji porodične kuće u okviru međunarodnog programa trajnog stambenog zbrinjavanja, uz uvjet da posjeduje komad zemlje u vlasništvu u Banjoj Luci.

Radomir Kuzmić spriječio je 22. augusta prošle godine deložaciju svoje porodice iz kuće u banjalučkom naselju Česma, zaprijetivši da će zapaliti plinske boce.

On se tada zatvorio na sprat kuće na kome se nalaze plinske boce, benzin i upaljač, te zaprijetio da će objekat dići u zrak, nakon čega je policija odustala od deložacije.

Veliki broj mještana se okuplja, a novinarima i fotoreporterima, kao i kamerama, policija ne dozvoljava prilaz kući.

Kuzmić je 1992. godine mijenjao svoju imovinu u mjestu Slavonski Kobaš, općina Slavonski Brod, za imovinu Dragomira Budiše iz banjalučkog naselja Česma, ali je porodica Budiša 2003. godine zatražila poništavanje ugovora o zamjeni nekretnina, što je Osnovni sud u Banjoj Luci prihvatio, prenose Nezavisne.

Kuzmić je protestirao pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci i 2009. godine stupio u dvadesetodnevni štrajk glađu pred Narodnom skupštinom Republike Srpske zbog odluke banjalučkog Okružnog suda Banja Luka da potvrdi presudu Osnovnog suda kojom se poništava ugovor o zamjeni nekretnina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije