Deseti dan potrage: Za tijelom Aldina Mulića traga se i u Savi

S. H.
Deseti dan potrage: Za tijelom Aldina Mulića traga se i u Savi
Već deseti dan traje potraga za mladićem Aldinom Mulićem koji je nestao u Miljacki u noći sa 13. na 14. decembar.

Pripadnici FUCZ-a i danas su na terenu pretražujući rijeku Bosnu od ušća rijeka Miljacke pa sve do Doboja, potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač.

Kako je navela Kovač, pretražuje se dio rijeke Lašve, traži se i prema Zavidovićima, Žepču, Vranduku, pa sve do Doboja.

Danas se pregledaju vizuelno tzv. vruće tačke, mjesta za koja stručnjaci smatraju da bi se tijelo moglo zaustaviti.

Također, pripadnicima FUCZ-a su mještani naselja uz rijeku javljali da su možda vidjeli nešto, stoga pripadnici FUCZ-a provjeravaju i mjesta koja su im prijavljena.

U dobroj su komunikaciji sa drugim službama, među kojima su i službe susjednih država poput Gorske službe spašavanja Republike Hrvatske koja je sa tri čamca i tri službe krenula u potragu za tijelom Aldina Mulića u rijeci Savi nizvodno od Slavonskog Šamca.

Pretraga se vrši i od džamije Istiklal na Otoci u rijeci Miljacki.

Do sada pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite nisu prijavljeni volonteri, ali, kako je navela Kovač, svakodnevno imaju pozive od ljudi koji su možda nešto vidjeli ili koji im navode mjesta gdje su ranije nađeni utopljenici, stoga svi na neki način pomažu u ovoj opsežnoj potrazi.

Iz FUCZ-a su ponovo apelirali da se svi zainteresirani volonteri jave stručnim licima, kako se ne bi izlagali opasnosti. Naprimjer, na terenu od području Šamca do Orašja postoje sumnjiva minska područja. 

Jedini prijavljeni volonteri za sada su dobrovoljna vatrogasna društva.

U srijedu je bila organizirana velika akcija traženja tijela u koju je bilo uključeno više od 700 ljudi, ali nije rezultirala pronalaskom.

Bila je to najveća potraga provedena u BiH za nestalom osobom, a pregledano je 300 kilometara korita Miljacke i Bosne te dio Lašve.

Podsjećamo, Aldin Mulić i Irhan Fočo nestali su u nabujaloj Miljacki prošle sedmice, u noći između utorka i srijede. Nakon dva dana tijelo Foče pronađeno je u blizini Visokog, a za tijelom Mulića intenzivno tragaju brojni spasioci i volonteri već devet dana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije