Vrhovni sud RS: Ukinuta presuda za stravičnu nesreću u kojoj su poginuli supružnici Hršum

1
Radiosarajevo.ba
Vrhovni sud RS: Ukinuta presuda za stravičnu nesreću u kojoj su poginuli supružnici Hršum
Foto: VJ Istočno Sarajevo / S mjesta nesreće kod Pala / Arhiv

Vrhovni sud RS ukinuo je presudu kojom je Almir Kujović (40) iz Sarajeva osuđen na osam godina zatvora za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su poginuli supružnici Danijela (42) i Dario Hršum (50) iz Pala.

Slučaj je nakon ukidanja vraćen na novo suđenje Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu.

Nakon što je vijeće uvažilo žalbu branioca optuženog, slučaj je vraćen na novo suđenje.

Prva reakcija Dragana Bursaća nakon tragedije u Sanskom Mostu: "Zlo se desilo..."

Prva reakcija Dragana Bursaća nakon tragedije u Sanskom Mostu: "Zlo se desilo..."

Prema optužnici, nesreća koju je izazvao Kujović desila se 11. augusta 2020. godine na magistralnom putu Pale - Ljubogošta. 

Inače ukinutu presudu Kujoviću donio je Okružni sud u Istočnom Sarajevu, po optužnici tamošnjeg Okružnog javnog tužilaštva.

Presuda za smrt bračnog para Hršum: Kujoviću osam godina zatvora

Presuda za smrt bračnog para Hršum: Kujoviću osam godina zatvora

Prema toj presudi, zabranjeno mu je bilo upravljanje vozilom u trajanju od dvije godine, u šta se ne računa vrijeme koje, bude li i pravosnažno osuđen na zatvor, provede iza rešetaka.

Kujović je bez važeće vozačke dozvole upravljao Mercedesom GLC 350, koji je vlasništvo B. A., a vozio je sa 0,41 promila alkohola u krvi.

"Optuženi nije prilagodio brzinu karakteristikama i stanju puta, vidljivosti, atmosferskim prilikama i saobraćajnim znakovima. Na dijelu puta gdje je brzina ograničena na 60 kilometara na sat vozio je brzinom od 75, iako je bezbjedna brzina bila do 49 kilometara na sat", navodi se u presudi.

Pojašnjava se da Kujović vozilo nije držao uz desnu ivicu kolovoza, već je prešao u lijevu traku, namijenjenu za saobraćaj iz suprotnog smjera. Svjestan da tako može ugroziti javni saobraćaj i dovesti u opasnost živote ljudi, Kujović je na to pristao i izgubio je mogućnost da izbjegne saobraćajnu nesreću.

"Prednjim dijelom vozila optuženi je udario u Audi A3, kojim je upravljao Dario Hršum krećući se iz Ljubogošte prema Palama", dodaje se u optužnici.

Usljed udara Audi je sletio s kolovoza i u njemu su nastradali supružnici Dario i Danijela Hršum, iza kojih su ostala dva maloljetna sina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije