Vlasnik "Dekora" iz Banovića zbog porezne utaje prvostepeno osuđen na tri godine

0
Radiosarajevo.ba
Vlasnik "Dekora" iz Banovića zbog porezne utaje prvostepeno osuđen na tri godine
Foto: RTV Slon / Kantonalni sud Tuzla

Izet Čeliković (61) iz Banovića prvostepeno je osuđen na tri godine zatvora, dok je firmi "Dekor" Banovići, čiji je Čeliković vlasnik i direktor, izrečena kazna od 30.000 KM.

Zbog produženog krivičnog djela porezne utaje, presudu je donio Kantonalni sud u Tuzli, saopćeno je. Prvostepenom presudom se od optuženog oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od oko 265.000 KM (po pravosnažnosti).

Optužnica Tužilaštva Tuzlanskog kantona tereti Izeta Čelikovića da kao vlasnik i direktor firme "Dekor" Banovići, u periodu od 2011. do kraja 2013. godine, postupajući suprotno odredbama relevantne zakonske regulative, nije prikazao zahtijevane podatke o stečenom oporezivom prihodu i izbjegao je platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom u Federaciji BiH.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Naime, radeći završne građevinske radove na određenim stambenim objektima, Čeliković je iznos ugovorenih radova naplaćivao gotovinski putem ugovora o cesiji i asignaciji od fizičkih osoba - kupaca stanova, a naplaćeni iznos nije predavao u blagajnu i položio na račun firme niti ga je prikazao u poslovnim knjigama, nego je izvršene gotovinske uplate vodio u poslovnim evidencijama firme kao nenaplaćene.

Nakon toga je donio odluke o otpisu sumnjivih i spornih potraživanja starijih od 12 mjeseci za 2011., 2012. i 2013. godinu i na taj način otpisao i isknjižio već ranije naplaćena potraživanja koja su poprimila karakter dohotka, a na koji nije obračunao, prijavio i platio Poreznoj upravi FBiH poreze u navedenom iznosu od oko 265.000 KM.

Firma "Dekor" je kao pravna osoba optužena da je raspolagala protivpravnom imovinskom koristi koju je pribavio njen direktor i vlasnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije