Velika akcija SIPA-e u Sarajevu: Uhapšeno 10 osoba, ilegalno stekli 20 stanova

5
Radiosarajevo.ba
Velika akcija SIPA-e u Sarajevu: Uhapšeno 10 osoba, ilegalno stekli 20 stanova
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Akcija Bulevar

U sklopu operativne akcije "Bulevar", na području Srednjobosanskog kantona policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su realizovali pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 11 lokacija dok je pretres na dvanaestoj lokaciji još uvijek traje.

Do ovog momenta uhapšeno je 10 osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem niza krivičnih djela.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo a zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela "Krivotvorenje isprave", "Nedozvoljena trgovina", "Pranje novca" u vezi sa krivičnim djelom "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela" i "Osnovi odgovornost pravnog lica" koja su propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Posjetili smo Tučepe: Evo koliko koštaju sladoled, kafa i pivo

Posjetili smo Tučepe: Evo koliko koštaju sladoled, kafa i pivo

U operativnoj akciji "Bulevar" preduzimaju se i aktivnosti u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti Bosne i Hercegovine, kojom prilikom će se putem svih banaka u Bosni i Hercegovini i ostalih obveznika izvršiti provjere stanja po računima predmetnih lica, kao i da li isti posjeduju sefove u bankama.

Do sada je blokirano blizu 618.025,64 konvertibilnih maraka i 35.513,93 eura.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta velika količina poslovne dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Policijski službenici SIPA-e su tokom rada po predmetu, odnosno dokumentovanju počinjenih krivičnih djela, identifikovali nekretnine koje su osumnjičena lica stekla izvršenjem krivičnih djela, a radi se o 20 stanova, 26 ostava i 16 garažnih mjesta na području Sarajeva, u vezi kojih je Kantonalni sud u Sarajevu na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo donio rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja navedenim nekretninama koje će biti dodjeljene Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na dalju nadležnost.

Pretresi se realizuju u saradnja sa Poreskom upravom Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvima unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona i Zeničkodobojskog kantona.

Uzimajući u obzir da su aktivnosti u toku, o konačnom ishodu javnoš će biti informisana naknadno, saopćeno je iz SIPA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije