Velika akcija policije: Uhapšene 22 osobe osumnjičene za prijevoz migranata

0
Radiosarajevo.ba
Velika akcija policije: Uhapšene 22 osobe osumnjičene za prijevoz migranata
Foto: Granična policija BiH / Uhapšeni za krijumčarenje osoba

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, 28. februara 2024. godine, spriječili su krijumčarenje 22 osobe afroazijskog porijekla, a radi se o 18 državljana Republike Turske i četiri državljana Iraka.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora državne granice na području Posušja. Nakon kriminalističke obrade i ispitivanja svjedoka, došlo se do saznanja da je organizator krijumčarenja državljanin Republike Turske, koji je prema nalogu dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i lišen slobode.

Državljanin R. Turske je, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krijumčarenje osoba, predat Tužilaštvu BiH. O događaju su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH.

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Bijeljina, 29. februara 2024. godine, lišili su slobode D.P. (1992.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga traži Općinski sud u Tuzli zbog krivičnog djela "Prevara". Kontrolisan je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača i predat službenicima Centra sudske policije u Tuzlanskom kantonu.

Dan ranije, 28. februara 2024., pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Banja Luka, na letu iz Dortmunda, lišili su slobode R.D. (1996.). Utvrđeno je da ga traži Osnovni sud u Banjoj Luci zbog krivičnog djela Nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici. Bh. državljanin je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Pet osoba lišeno slobode: Spriječeno krijumčarenje 30 migranata na području Bosne i Hercegovine

Pet osoba lišeno slobode: Spriječeno krijumčarenje 30 migranata na području Bosne i Hercegovine

Pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška, 26. februara 2024., prilikom ulaska u BiH na prijelazu Gradiška, lišili su slobode J.K. (1989.) jer je ustanovljeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Prevara. Državljanin BiH je predat službenicima MUP-a RS.

Prethodno, 25. februara 2024., pripadnici ove jedinice su na osnovu raspisanih potraga lišili slobode dvije osobe na prijelazu Gradiška. Za bh. državljanina, A.H. (1986.), utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona raspisalo potragu zbog krivičnog djela Utaja. Kontrolisan je na ulasku u BiH i predat službenicima MUP-a Unsko-sanskog kantona. Za državljanina Sjedinjenih Američkih Država i BiH, V.K. (1979.) ustanovljeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS raspisalo potragu zbog krivičnog djela Kompjuterska prevara.

Kontrolisan je na izlasku iz BiH i predat službenicima Policijske uprave Banja Luka. Uz navedeno, pripadnici ove jedinice su 24. februara 2024. prilikom ulaska u našu zemlju na prijelazu Gradiška lišili slobode S.V. (1980.). Utvrđeno je da Općinski sud u Bugojnu potražuje ovog državljanina Republike Hrvatske zbog krivičnog djela Napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti.

Predat je službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu. Također, pripadnici ove jedinice, 23. februara 2024., lišili su slobode D.R. (1994.) jer je ustanovljeno da ga traži Osnovni sud u Banjoj Luci zbog krivičnog djela Iznuda. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Gradiška i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Granična policija BiH uhapsila Turke: U vozilima krijumčarili sunarodnjake

Granična policija BiH uhapsila Turke: U vozilima krijumčarili sunarodnjake

Pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo, 23. februara 2024., na letu iz Istanbula, lišili su slobode A.K. (1985.), nakon što je ustanovljeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu za njim zbog krivičnih djela Nasilje u porodici i Bludne radnje. Bh. državljanin je predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Pripadnici Jedinice GPBiH Izačić su 23. februara 2024., lišili slobode I.M. (2001.) jer je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Državljanin R. Hrvatske je kontrolisan na ulasku u BiH na prijelazu Izačić i predat službenicima Policijske uprave Bihać.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije