Vatrena stihija kod Žepča: Vatrogasci traže pomoć od Oružanih snaga BiH

0
Radiosarajevo.ba
Vatrena stihija kod Žepča: Vatrogasci traže pomoć od Oružanih snaga BiH
FOTO: Facebook / Požar u Žepču

Zbog požara koji se proširio u blizini Brezovog polja zatražena je intervencija helikoptera Oružanih snaga BiH i gašenje iz zraka, saopćeno je iz Profesionalne vatrogasne jedinice Žepče.

Požar je izbio 14. jula 2024.godine, a vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Žepče i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Žepče izašli su na teren gdje su dobili informacije od radnika Šumarije Žepče da postoje provjerene informacije da je navedeno područje minirano, te da je na tom dijelu prije 10-ak godina jedna osoba smrtno stradala od eksplozije mine, zbog čega je bilo onemogućeno gašenje požara.

"Nakon što je u međuvremenu kiša u potpunosti pogasila požar, tri dana poslije ponovo je došlo do aktiviranja požara, te se naglo proširio i na područje koje nije pod minama i zahvatio veliku površinu", navodi se u saopćenju. 

Hari Mata Hari za Radiosarajevo.ba: "Svi slave jubileje, možda i mi proslavimo naših 40 godina"

Hari Mata Hari za Radiosarajevo.ba: "Svi slave jubileje, možda i mi proslavimo naših 40 godina"

S obzirom na to da se radi o šumskom požaru Šumarija Žepče ima obavezu da gasi šumske požare, te ako ustanove da nisu u mogućnosti lokalizirati i pogasiti požar onda traže pomoć od Profesionalne vatrogasne jedinice Žepče.

Nakon što se požar ponovo aktivirao Šumarija Žepče je 30. jula tražila pomoć od Profesionalne vatrogasne jedinice Žepče, te su upućeni vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Žepče i DVD Žepče.

Međutim uzimajući u obzir konfiguraciju terena i vjetar u noćnim satima požar se ponovo proširio, te je Profesionalna vatrogasna jedinica Žepče odlučila da traži pomoć Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, odnosno angažiranje helikoptera Oružanih snaga za gašenje požara. Upućen je zahtjev za pomoć Oružanim snagama BiH i čekamo odgovor, kaže se u informaciji koju smo dobili iz Vatrogasne postrojbe Žepče.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije