Istočno Sarajevo / Uzrok požara u 'Energoinvestu' je ljudski faktor

14. 08. 2019. u 14:45:00 Srna

Shares: 6

Uzrok požara u bivšoj fabrici Energoinvest u Istočnom Sarajevu je ljudski faktor, rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Istočno Sarajevo Nebojša Popović.

Drama zbog požara u I. Sarajevu: Apel stanovništvu da ne izlazi iz domova

Popović je na konferenciji za novinare naveo da je 10. augusta prijavljen požar na ovom objektu, a kada su se stekli uslovi, odnosno 12. augusta, pod nadzorom nadležnog tužioca i u prisustvu vještaka protivpožarne zaštite izvršen je uviđaj i utvrđeno tačno mjesto požarišta.

On je rekao da se vještak izjasnio da je uzrok požara ljudski faktor. Popović je dodao da policijski službenici rade na dokumentovanju i prikupljanju podataka i u toku je preduzimanje određenih mjera i radnji.

On kaže da je tužilac ovaj događaj okvalifikovao kao krivično djelo paljevina, a nakon kompletiranja predmeta, nadležnom tužiocu biće dostavljen izvještaj.

Što se tiče požara na nekadašnjem Energoinvestovom domu na Crepoljskom, u Istočnom Starom Gradu, Popović je rekao da su jučer bili ispunjeni uslovi za vršenje uviđaja pod nadzorom tužioca i sa lica mjesta su izuzeti određeni tragovi koji će biti predmet vještačenja.

SDS sumnja da je požar u Energoinvestu podmetnut kako bi se prikrili tragovi

On je dodao da su i sa paljevina studentskih domova na Koranu i Kalovitim Brdima na Palama sa lica mjesta izuzeti određeni tragovi koji su predmet vještačenja.

Prema njegovim riječima, nije ustanovljen uzrok požara na ovim objektima. Popović je pojasnio da je nekada na licu mjesta, u prisustvu vještaka, moguće odmah utvrditi uzrok požara, a nekada se izuzimaju tragovi sa lica mjesta koji su predmet vještačenja.

Požar u I. Sarajevu: Tražili pomoć sarajevskih vatrogasaca pa se predomislili

U nekim slučajevima i nakon dodatnog vještačenja, vještak ne može da se tačno izjasni o uzroku požara.

Kada je riječ o teškom ubistvu Miloša Ostojića izvršenom 1. januara u Lukavici, Popović je rekao da policijski službenici, zajedno sa Upravom za teški i organizovani kriminalitet, svakodnevno preduzimaju mjere na rasvjetljavanju ovog krivičnog dijela.

KOMENTARI (1)