Užas u BiH: Provalio u kuću pa istukao - oca i majku

0
Radiosarajevo.ba
Užas u BiH: Provalio u kuću pa istukao - oca i majku
Foto: Screenshot / MUP USK / Ilustracija

Pripadnici Policijske stanice u Ključu priveli su 26-godišnjeg H. B. iz Kjuča, koji se sumnjiči da je napao svoje roditelje i zadao im povrede.

Prema informacijama iz policije, on je provalio u porodičnu kuću i potom istukao oca i majku, a ovo nasilje u porodici policiji prijavile su komšije.

On je brzom policijskom intervencijom spriječen u daljem nasilju, te priveden u prostorije Policijske stanice u Ključu gdje su protiv njega poduzete zakonom propisane mjere.

Delić: BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

Delić: BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

Bračni par, 56-godišnji muškarac i 54-godišnja žena primljeni su na Odjel hitne pomoću Doma zdravlja u Ključu, gdje su im konstatovane povrede nastale od udaraca. Napadač je, kako saznajemo, naposlijetku prevezen na Odjel neuropsihijatrije Opće bolnice u Sanskom Mostu.

Inače, broj slučajeva nasilja u porodici na području Unsko sanskog kantona kontinuirano raste, pa su sve češći i ovakvi slučajevi nasilja djece prema roditeljima.

"U takvim slučajevima najčešće se radi o starijim licima nad kojima djeca vrše nasilje i mi imamo problem kako i gdje zbrinuti takve osobe koje su ugrožene", kaže Jasminka Topić, predsjednica Koordinacionog tima za ravnopravnost polova koji djeluje pri Vladi USK.

U policiji navode kako je nasilje u porodici pojava danas veoma rasprostranjena na području Unsko sanskog kantona, te da žrtve u velikom broju slučajeva nasilje ne prijavljuju iz straha ili predrasuda zbog negativnih reakcija društvene zajednice.

"Imali smo 25 povratnika u izvršenju ovih krivičnih djela, što znači da se mora više poraditi na njihovom sankcionisanju. Sigurno je da se radi o problematici gdje je potrebna bolja koordinacija i sinergija više društvenih faktora u cilju prevencije i suzbijanja ovih pojava", kažu u policiji, te ističu kako u posljednje vrijeme žrtve imaju sve više hrabrosti da prijave nasilje.

Uzroci povećanja ove negativne pojave su sve teže ekonomska situacija, kao i stanje opšte besperspektivnosti koje danas vlada u našem društvu, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije