Užas u BiH: Provalio u kuću pa istukao - oca i majku

0
Radiosarajevo.ba
Užas u BiH: Provalio u kuću pa istukao - oca i majku
Foto: Screenshot / MUP USK / Ilustracija

Pripadnici Policijske stanice u Ključu priveli su 26-godišnjeg H. B. iz Kjuča, koji se sumnjiči da je napao svoje roditelje i zadao im povrede.

Prema informacijama iz policije, on je provalio u porodičnu kuću i potom istukao oca i majku, a ovo nasilje u porodici policiji prijavile su komšije.

On je brzom policijskom intervencijom spriječen u daljem nasilju, te priveden u prostorije Policijske stanice u Ključu gdje su protiv njega poduzete zakonom propisane mjere.

Na sceni Kamernog teatra 55 izvedena predstava Dine Mustafića "Helverova noć"

Na sceni Kamernog teatra 55 izvedena predstava Dine Mustafića "Helverova noć"

Bračni par, 56-godišnji muškarac i 54-godišnja žena primljeni su na Odjel hitne pomoću Doma zdravlja u Ključu, gdje su im konstatovane povrede nastale od udaraca. Napadač je, kako saznajemo, naposlijetku prevezen na Odjel neuropsihijatrije Opće bolnice u Sanskom Mostu.

Inače, broj slučajeva nasilja u porodici na području Unsko sanskog kantona kontinuirano raste, pa su sve češći i ovakvi slučajevi nasilja djece prema roditeljima.

"U takvim slučajevima najčešće se radi o starijim licima nad kojima djeca vrše nasilje i mi imamo problem kako i gdje zbrinuti takve osobe koje su ugrožene", kaže Jasminka Topić, predsjednica Koordinacionog tima za ravnopravnost polova koji djeluje pri Vladi USK.

U policiji navode kako je nasilje u porodici pojava danas veoma rasprostranjena na području Unsko sanskog kantona, te da žrtve u velikom broju slučajeva nasilje ne prijavljuju iz straha ili predrasuda zbog negativnih reakcija društvene zajednice.

"Imali smo 25 povratnika u izvršenju ovih krivičnih djela, što znači da se mora više poraditi na njihovom sankcionisanju. Sigurno je da se radi o problematici gdje je potrebna bolja koordinacija i sinergija više društvenih faktora u cilju prevencije i suzbijanja ovih pojava", kažu u policiji, te ističu kako u posljednje vrijeme žrtve imaju sve više hrabrosti da prijave nasilje.

Uzroci povećanja ove negativne pojave su sve teže ekonomska situacija, kao i stanje opšte besperspektivnosti koje danas vlada u našem društvu, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije