Uhapšenim u akciji "Bure" određen jednomjesečni pritvor

0
Fena
Uhapšenim u akciji "Bure" određen jednomjesečni pritvor
FOTO: Arhiv / Ilustracija (Ovo nije fotografija koja prikazuje aktuelni slučaj iz teksta)

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva, Općinski sud u Livnu odredio je jednomjesečni pritvor četvorici osumnjičenika za proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga i neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari.

Radi se 39-godišnjem B.D. i 41-godišnjem D.D. iz Drvara te 35-godišnjem I.A. i 23 godišnjem I.M. iz Bihaća.

Kako se navodi u rješenju za određivanje pritvora, osumnjičenima iz Drvara B.D. i D.D se stavlja na teret da su u vremenskom periodu od 1. do 28. marta 2021. godine na području Drvara, od nepoznatih osoba, radi daljnje prodaje, nabavljali veće količine opojne droge, koju su u dalje u raznim količinama i za razne novčane iznose prodavali drugim osoba na području Hercegbosanske županije kao i osobama na području Unsko-sanskog kantona, među kojima u više navrata i osumnjičenima I.A. i I.M iz Bihaća koji su vršili preprodaju opojnih droga.

Na nekoliko lokacija na području Drvara i Bihaća, izvršeni su pretresi više objekata i prijevoznih sredstava koje koriste osumnjičeni, a kojom prilikom je kod osumnjičenih B.D. i D.D. pronađeno oko 8,60 kg opojne droge, koja svojim izgledom asocira na marihuanu, a pronađena je također i određena količina naoružanja i streljiva, čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena.

Također, osumnjičenima B.D. i D.D se stavlja na teret da su počinili i kazneno djelo krađe, jer su u zasad neutvrđenom vremenskom periodu, otuđili motorno vozilo marke "BMW X5", koje se od strane Interpola vodi kao nestalo vozilo, a koje je rastavljeno u dijelovima, prilikom pretresa, pronađeno u pomoćnom objektu koji koriste osumnjičeni.

Iz Tužilaštva podsjećaju da su osobe, protiv kojih je određen pritvor, dana 29. marta, u sklopu provođenja koordinirane operativne akcije kodnog naziva "Bure", koju su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Livnu, proveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog i Hercegbosanskog kantona lišeni slobode i uz službeni Izvještaj predani na nadležno postupanje Županijskom tužiteljstvu u Livnu.

Nakon održanog ročišta zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na suučesnike i svjedoke ili prikrivače, kao i zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju strah da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo se može izreći kazna zatvora do deset godina, postupajući sudac Općinskog suda u Livno, protiv osumnjičenih je odredio mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije