Oštetili državni budžet: SIPA uhapsila dvije osobe

Radiosarajevo.ba
Oštetili državni budžet: SIPA uhapsila dvije osobe
Arhiv / Ilustracija / (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, uhapsili dvije osobe u operativnoj akciji "Carmen".

Akcija se provodi po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva za unutrašnje poslove Republike Srpske i MUP-a Kantona Sarajevo.

U akciji su dvije osobe lišene slobode i izvršeni su pretresi više poslovnih i privatnih objekata, zbog postojanja osnova sumnje da su osobe lišene slobode počinile krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, zloupotreba u postupku javne nabavke, neovlašteno davanje poklona ili darova.

Uhapšeni su Dragan Vukajlović, rođen 1979. godine, zaposlen u Uredu za razmatranje žalbi BiH, te Duško Lazarević, rođen 1982. godine, odgovorna osoba u poduzeću „Elektrounion“ d.o.o. Istočno Sarajevo

Osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH, zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti, i to osumnjičeni Vukajlović, u svojstvu člana i izvjestioca Ureda za razmatranje žalbi, a osumnjičeni Lazarević kao odgovorna osoba poduzeća „Elektrounion“ d.o.o. Istočno Sarajevo, jer su omogućili da navedenom poduzeću bude isplaćena nezakonita odšteta od oko 3,5 miliona KM, čime je nanesena šteta budžetu BiH.

Uhapšene osobe će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e u Istočnom Sarajevu u zakonskom roku biti predate nadležnom tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje, saopćeno je iz SIPA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije