Tužilaštvo BiH / Uhapšena još dvojica krijumčara migranata

25. 04. 2018. u 14:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U daljem toku istrage, otkrivena su i locirana dvojica osumnjičenih koji se terete kao jedni od organizatora nezakonitih aktivnosti vezanih za krijumčarenje migranata.

U nastavku međunarodnih policijskih akcija naziva "Taurus" i "Ox", policijski djelatnici Granične policije BiH, na graničnim prijelazima, otkrili su i lišili slobode još dvojicu osumnjičenih koji se terete da su kao organizatori, sudjelovali u počinjenju kaznenih djela organiziranog krijumčarenja ilegalnih migranata.

 Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima.

Također, postupajući tužilac danas će uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora za 6 osumnjičenih, koji su lišeni slobode u okviru jučerašnjih aktivnosti u međunarodim operacijama usmjerenim na otkrivanje i procesuiranje počinitelja kaznenih djela krijumčarenja osoba.

Osobe za koje je predložen pritvor, uglavnom borave u pograničnom području BiH, na području USK, u blizini granice sa Hrvatskom, a istragom je utvrđeno da su više puta ilegalno prelazili granicu prilikom izvršenja kaznenih djela.

Pritvor se predlaže iz razloga opisanih u članku 132. tačke a) i b) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Istraga i aktivnosti u predmetima kodnog naziva "Taurus" i "ox“, realizirane su u saradnji sa partnerskim agencijama iz Hrvatske, USKOK-om i MUP-om Republike Hrvatske, a uz pomoć i asistenciju Međunarodne organizacije za migracije IOM.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA