Uhapšen Jasmin Viković osumnjičen za zločine nad Hrvatima u Konjicu

Radiosarajevo.ba
Uhapšen Jasmin Viković osumnjičen za zločine nad Hrvatima u Konjicu
Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, prilikom ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine pripadnici Granične policije BiH lišili su slobode Jasmina Vikovića rođenog 1971. godine u Zavidovićima.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu pripadnika Diverzantsko-izviđačkog voda iz Zenice, Armije RBiH, na području Konjica, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je osumnjičen da je, s drugim osobama, krajem mjeseca augusta 1993. godine u mjestu Orahovica, u općini Konjic, sudjelovao u nezakonitom zatočenju trojice civila, starijih osoba hrvatske nacionalnosti, koje su osumnjičeni Viković, kao i drugi pripadnici Armije RBiH višestruko mučili, zlostavljali i premlaćivali, te zatvorili u jedan objekt, gdje su ih nastavili tući i nanositi im teške ozlijede, naročito u predjelu glave.

Nakon zlostavljanja, jedan civil je preminuo od zadobivenih povreda, a osumnjičeni je sutradan došao u objekt i pucanjem iz vatrenog oružja, usmrtio preostalu dvojicu zatočenika.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj odlučit će o daljim mjerama i aktivnostima prema osumnjičenom.

Tužilaštvo BiH vodi istragu u ovom predmetu, tokom koje su prikupljena saznanja da osumnjičeni više godina boravi u inozemstvu, te je Graničnoj policiji izdata naredba da se osumnjičeni liši slobode odmah po stupanju na teritoriju BiH.

Tužilaštvo ulaže intenzivne napore na otkrivanju i procesuiranju počinitelja ratnih zločina, gdje god da se nalaze i u tom procesu ostvaruje suradnju s agencijama za provođenje zakona u BiH i inozemstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije