Uhapšen direktor iz BiH: Zbog CNC mašine na prevaru zaradio više od 43.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
Uhapšen direktor iz BiH: Zbog CNC mašine na prevaru zaradio više od 43.000 KM
Arhiv / Ilustracija

Policijski službenici Federalne uprave policije jučer su, provodeći mjere i radnje iz svoje nadležnosti pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, te Naredbi Općinskog suda Živinice, izvršili su pretresanje poslovnih prostorija privrednog subjekta „Windsor Group“ d.o.o Zavidovići, koje se nalaze u Živinicama, zbog postojanja osnova sumnje da je odgovorna osoba istog počinila produženo krivično djelo “Prijevara u privrednom poslovanju”.

Prilikom pretresanja poslovnih prostorija pronađeni su i oduzeti predmeti pribavljeni izvršenjem navedenog krivičnog djela, a nakon čega je odgovorna osoba – direktor d.o.o. „Windsor Group“, inicijala Ž.S. (1963.), lišen slobode.

Naime, lišeni slobode Ž.S. se sumnjiči da je u vremenskom periodu od 1. septembra do 29. oktobra 2019. godine kao direktor „Windsor Group“, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, stupio u kontakt sa licem iz Bileće (oštećenim) povodom oglasa o prodaji CNC mašina koji je objavio na internetu.

Pri tome se lažno predstavio kao Esad Boroz i lažno predočavajući činjenice da će mu nabaviti i isporučiti CNC mašinu vrijednosti 27.000 KM, uz uvjete da lice iz Bileće unaprijed uplati iznos od 14.000 KM, što je i učinio uplativši na račun firme „Windsor Group“ navedeni novčani iznos.

Predmetna CNC mašina nakon uplate novca nikada nije isporučena niti je bilo stvarne namjere za isporukom iste, a na koji način je osumnjičeni pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 14.000 KM.

Isto tako, osumnjičeni Ž.S. je početkom marta 2019. godine kao direktor „Windsor Group“, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, stupio u kontakt sa licem iz Cazina (oštećenim) povodom oglasa o prodaji CNC mašina koji je objavio na internetu i lažno predočavajući činjenice da će mu nabaviti i isporučiti CNC mašinu veće površine sa pripadajućom opremom kupoprodajne vrijednosti od 91.602 KM.

Nakon toga je kupac u periodu od 16. aprila do 10. juna 2019. godine, osumnjičenom isplatio novčani iznos od 15.340 KM na ime kupoprodajne cijene, te po istom osnovu u zamjenu za dio novca mu isporučio mašine za obradu drveta i elemente namještaja u ukupnoj vrijednosti od 10.700 KM, te iznos od 1.500 eura, nakon čega osumnjičeni u dogovorenom roku nije isporučio CNC mašinu, niti je imao namjeru istu isporučiti.

Na taj  način je pribavio za sebe protupravnu imovinsku korist u iznosu od 29.100 KM.

Lice lišeno slobode je kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te je u zakonsko roku predato na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog Kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

"Obzirom da se radi o licu koje je povratnih u izvršenju krivičnog djela Prevara u privrednom poslovanju te da postoje indicije da je moguće na prijevaran način oštetio i druga fizička ili pravna lica, pozivamo građane da se obrate Terenskom uredu Tuzla Federalne uprave policije ili Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona ukoliko su oštećeni od strane imenovanog", saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije