U Lukomiru opljačkano osam kuća, uviđaj nije obavljen zbog nepristupačnog terena

E. H.
U Lukomiru opljačkano osam kuća, uviđaj nije obavljen zbog nepristupačnog terena
U selu Lukomir, koje je napušteno preko zime, zabilježena je serija razbojništava tokom posljednjih dana 2017. godine, u kojoj je provaljeno i opljačkano čak osam kuća.

Razbojništva su se, najvjerovatnije, dogodila u periodu od 20. do 31. decembra 2017. godine, a cijeli slučaj policijskim službenicima u Konjicu prijavljen je u popodnevnim satima 31. decembra, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Operativnog centra Ministarstva za unutrašnje poslove Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK-a).

Istaknuli su i kako je razbojništvo prijavljeno iz Hadžića, te da je ustanovljena provala u osam kuća, ali da policijski službenici tokom praznika nisu obavili uviđaj, zbog nepristupačnosti terena.

"Riječ je o selu koje je napušteno tokom zime, upravo zbog svoje nepristupačnosti", istaknuli su iz MUP-a.

Podsjećamo, neki od stanovnika Lukomira jučer su alarmirali javnost objavom fotografija obijenih i opljačkanih kuća u ovom selu. Oni su pojasnili kako su ukradene vrijedne rukotvorine, ali i vrijedne stvari za stanovnike ovog sela koji će se poslije zime vratiti.

"Polupani su prozori, razvaljena vrata na desetak kuća, a prema tragovima u snijegu moglo se zaključiti da su provalu izvršile tri osobe, koje su, očito je boravile duže vremena u kućama. Nađene su prazne flaše, zaprljano suđe, opušci od cigareta, a ostavljen je u jednoj kući ženski veš", kazao je Mujo Masleša, jedan od stanovnika Lukomira iz čije je kuće između ostalog ukradeno stotinjak pari ručno pletenih vunenih čarapa.

Do sada, a to je prethodnih šest zima svih 22 kuće u Lukomiru su bile zaključane, ali nisu imali probleme kakve su sad doživjeli. Na izmaku stare godine pljačkaši su po snijegu i pješice stigli u Lukomir na 1.495 metara nadmorske visine da bi pored znatne materijalne štete pričinili vlasnicima kuća velike nevolje i sekiraciju, kaže na kraju razgovora Maselaša.

Zbog snježne blokade i neprohodnog puta, stanovnici Lukomira sedmu zimu zaredom napuštaju selo i do kasnog proljeća borave u Tarčinu, Hadžićim, Vlakovu i drugim naseljim u okolini Sarajeva. Selo su ove zime napustili krajem novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije