U davanju lažnog iskaza učestvovao i pomoćnik komandira

0
Radiosarajevo.ba
U davanju lažnog iskaza učestvovao i pomoćnik komandira
Foto: Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo Kantona Sarajevo

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv pet osoba - Alen Bistrivoda i Memiš Hajdarević zbog krivičnog djela sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza, Amela Mujčića i Emira Kaplana zbog krivičnog djela davanje lažnog iskaza i Jasmina Mušića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i davanja lažnog iskaza.

Optuženim se potvrđenom optužnicom stavlja na teret da su dana 15. januara u Sarajevu, a nakon što je Bistrivoda prethodnu noć u ugostiteljskom objektu "Tarantua" na području općine Visoko, nanio teške povrede Amelu Mujčiću, Hajdarević i Bistrivoda osmislili plan kako da utiču na Mujčića i Kaplana, koji je svjedočio nanošenju povreda Mujčiću.

"Da isti prilikom saslušanja u PU Visoko na okolnost nastanka tjelesnih povreda koje je zadobio Mujčić, daju lažan iskaz tako što neće izjaviti da je Bistrivoda nanio tjelesne povrede Mujčiću, svjesni da navedeno nije istina", saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Željezničar i dalje u zoni ispadanja: Posušje s igračem manje do nova tri boda

Željezničar i dalje u zoni ispadanja: Posušje s igračem manje do nova tri boda

Ostvario prvi kontakt

U tu svrhu stupili su putem telefona u kontakt sa Mujčićem, dok se on nalazio u Kantonalnoj bolnici u Zenici. Hajdarević je 15. januara ostvario prvi telefonski kontakt sa Mujčićem kojom prilikom mu je rekao da je Bistrivoda "spreman da ga dobro počasti“ a da on u izjavi u policiji treba reći da Bistrivoda nije osoba koja ga je udarila.

Pitao ga koji iznos novca želi da zauzvrat dobije a potom je istog dana Bistrivoda kontaktirao i Mujčića i s njim razgovarao o istome. Nakon što je Mujčić prvobitno tražio 10.000 KM, dogovorio se sa Hajdarevićem da mu Bistrivoda prvo da 3.000 KM a nakon što da izjavu u policiji prilikom čega ga neće teretiti i iznos od 2.000 KM.

Bistrivoda je dan poslije, 16. januara kontaktirao policajca Mušića, pomoćnika komandira-komandir II voda Jedinice za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu u Policijskoj stanici Visoko, a kako bi se raspitao o statusu svog predmetu i od istog tražio uputu kako da Mujčić promijeni iskaz i lažno svjedoči a sve kako bi izbjegao krivično procesuiranje. Isti dan su se sastali u Visokom kojom prilikom je Mušić svjesno i htijući iskoristio svoja ovlaštenja koja je imao, u namjeri da pomogne Bistrivodi da izbjegne krivičnu odgovornost, usmjeravao postupanje policajaca.

To je radio na način da događaj u kojem je Bistrivoda učestvovao bude kvalifikovan kao prekršaj te postupio suprotno navedenoj odredbi Pravilnika. Bistrivoda je dao uputu šta Mujčić u svojstvu svjedoka treba da izjavi kako on ne bi bio osumnjičen za krivično djelo, svjestan da koristi svoja ovlaštenja.

Dobio upute

Devetnaestog januara, nakon što je Mujčić otpušten iz bolnice, Mujčić i Kaplan su se sastali sa Bistrivodom i Hajdarevićem ispred tržnog centra "Bingo" u Brezi kojom prilikom je Bistrivoda predao Mujčiću 3.000 KM.

"Uz prethodno dobijenu uputu od Mušića, njemu i Kaplanu prenio da prilikom davanja izjave u PU Visoko trebaju izjaviti da je Mujčić sam pao i tako zadobio tjelesne povrede te tražio od Kaplana da i on svjedoči na isti način, ukoliko dobije poziv iz policije. Uputu mu je 1. marta ponovio i Hajdarević, obojica ga podstrekavajući tako na davanje lažnog iskaza, a sve kako bi Bistrivoda samo prekršajno odgovarao za navedeni događaj. Nakon što je Mujčić primio novac, on i Kaplan postupili su po uputi Bistrivode, Hajdarevića i Mušića i dali izjave u svojstvu svjedoka. Mujčić je 30 januara na Zapisnik o saslušanju svjedoka, a Kaplan dana 1. marta, izjavili da Bistrivoda nije nanio tjelesne povrede Mujčiću već da je Mujčić sam pao i udario se i tako zadobio teške tjelesne povrede, svjesni da daju lažan iskaz o načinu na koji je Mujčić zadobio teške tjelesne povrede, što su i htjeli", navedeno je u saopćenju Tužilaštva KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije