Potvrđena optužnica: Krali zlato i pucali na bračni par

0
Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica: Krali zlato i pucali na bračni par
MUP TK / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Damir Dojčinović (43) iz Mostara i Dino Menzilović (51) iz Zenice, koji je nastanjen u Sarajevu, optuženi su da su pucali na bračni par u Jablanici, radnicu zlatare u Srebreniku zatvorili u toalet i ukrali nakit vrijedan 130.000 KM.

Protiv njih je Kantonalni sud Tuzla potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Optužnicom se Dojčinoviću i Menziloviću na teret stavlja da su kao saučesnici počinili dva razbojništva i produženo krivično djelo teška krađa.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Dojčinović je optužen i za nasilničko ponašanje počinjeno u sticaju s teškim tjelesnim povredama, dok Menzilovića terete i za krivično djelo dogovaranje krivičnog djela.

Terete ih da su krajem septembra 2021. godine sa maskama na licima ušli u poslovnicu jedne mikrokreditne organizacije u Srebreniku, te pod prijetnjom upotrebe pištolja od radnika uzeli nešto više od 5.000 KM i pobjegli.

Osim toga, osumnjičeni su da su krajem oktobra 2021. godine takođe sa maskama ušli u jednu zlataru u Srebreniku.

Tada su radnicu zatvorili u toalet, nakon čega su iz radnje uzeli veću količinu zlatnog nakita u vrijednosti od oko 130.000 KM.

Također, osumnjičeni su i da su krajem oktobra 2021. godine provalili u jednu kuću u Srebreniku i od vlasnika ukrali zlatni nakit u vrijednosti od oko 23.000 KM.

Terete ih da su nakon toga iz garaže ukrali automobil VW Golf u vrijednosti od oko 5.000 KM.

Dojčinovića terete i da je u decembru 2021. godine došao do porodične kuće u Jablanici u kojoj je bio bračni par, te kada je muškarac otvorio vrata, na njega je ispalio dva hica iz pištolja i promašio.

"Kada su muž i supruga počeli bježati u unutrašnjost kuće, ispalio je još nekoliko hitaca i muškarca pogodio sa dva hica u potkoljenicu lijeve noge i nanio mu teške tjelesne povrede", navode iz Tužilaštva.

Menziloviću se na teret stavlja i da je u decembru 2021. godine u Sarajevu sa dvije osobe dogovarao da počine krivično djelo teška krađa vrijednog zlatnog nakita.

Kantonalnom sudu Tuzla je predloženo da se optuženima produži mjera pritvora.

Iz Tužilaštva podsjećaju da je Sektor kriminalističke policije MUP-a TK u saradnji sa Tužilaštvom TK provodio višemjesečnu istragu u cilju otkrivanja počinilaca ovih krivičnih djela.

Po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, uz podršku MUP-ova KS i HNK, izvršeni su pretresi na području Sarajeva i Mostara, te su osumnjičeni u decembru 2021. godine uhapšeni, prenose Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije