U današnjoj akciji policije u Bosni razbijena Cezarova kriminalna grupa?

0
Radiosarajevo.ba
U današnjoj akciji policije u Bosni razbijena Cezarova kriminalna grupa?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija (na slici nije događaj opisan u tekstu)

U međunarodnoj policijskoj akciji "DM" razbijena je kriminalna grupa na čijem čelu je bio Dino Muzaferović zvani Cezar.

Muzaferović je godinama poznat policiji po krivičnim djelima, a najčešće po onima koji su povezuju sa proizvodnjom i prodajom narkotika.

On je prije par mjeseci uhapšen u Njemačkoj, na osnovu Interpolove crvene potjernice.

Novi detalji: Tužilaštvo predložilo pritvor za Ukrajince osumnjičene za otmicu na Ilidži

Novi detalji: Tužilaštvo predložilo pritvor za Ukrajince osumnjičene za otmicu na Ilidži

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine su danas rekli da se pod njihovim nadzorom provodi operativna akcija "DM" u sklopu koje su obavljeni pretresi na ukupno 13 lokacija na teritorije Bosne i Hercegovine.

"Akciju se proveli policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) uz asistenciju policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Pretresi su obavljeni na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i RS", pojasnili su u Tužilaštvu BiH.

Velika policijska akcija u Zagrebu: Uhapšen Edin Balić, saradnik Dine Muzaferovića Cezara

Velika policijska akcija u Zagrebu: Uhapšen Edin Balić, saradnik Dine Muzaferovića Cezara

Oni su dodali da je akcija izvedena u saradnji s Europolom, kao i policijama u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Holandiji, Belgiji i drugim državama.

"Pretresena je imovina osumnjičenih pripadnika međunarodne grupe za organizovani kriminal, koja duži vremenski period djeluje na području Zapadne Evrope. Oni se sumnjiče da su počinili krivična djela organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom", pojasnio je portparol državnog Tužilaštva Boris Grubešić.

Prilikom pretresa policija je oduzela veću količinu pištolja i automatskih pušaka. Izvor Srpskainfo pojasnio je da veći dio akcije proveden na području Federacije BiH, a da je RS-u meta bila imovina jednog poznatog kriminalca iz Bijeljine.

"Radi se o osobi koja se već nalazi u jednom evropskom zatvoru, a koji je rodom iz Bijeljine. Zbog toga su pripadnici MUP-a RS pretresali njegovu imovinu u Bijeljini i tragali za dokazima", rekao je ovaj izvor.

Detalji velike policijske akcije u BiH: Cezarova grupa na radaru istražitelja

Detalji velike policijske akcije u BiH: Cezarova grupa na radaru istražitelja

On je dodao da za sada nema informacija da se ova osoba bavila kriminalnim radnjama na području RS.

Kako smo naveli, za Muzaferovićem je policija tragala nakon što je izbjegao hapšenje u policiji "Eskobar". On je tada označen kao organizator i vođa kriminalne grupe koja se bavila proizvodnjom i prodajom marihuane. Veći dio ove grupe tada je uhapšen i protiv njih je uskoro podignuta optužnica.

Četvorica optuženih u sklopu akcije Eskobar, izvedene u julu 2021 godine na području Velike Kladuše, u Kantonalnom sudu u Bihaću nepravosnažno su osuđeni na ukupno 22 i po godine zatvora.

Sud je Murata Dizdarevića, Armina Sefića i Nermina Balića osudio na jedinstvene kazne od pet godina i šest mjeseci zatvora. Optuženog Almira Pehlića Kantonalni sud u Bihaću je osudio na jedinstvenu kaznu od šest godina.

Međunarodna akcija "DM", policija na terenu: U toku pretresi na 13 lokacija u Bosni i Hercegovini

Međunarodna akcija "DM", policija na terenu: U toku pretresi na 13 lokacija u Bosni i Hercegovini

"Ujedno je optuženima Baliću i Pehliću produžen pritvor, dok su Dizdarević i Sefić, koji su se branili sa slobode uz određene mjere zabrane, uhapšeni i njima je određen pritvor", saopšteno je tada iz Kantonalnog tužilaštva USK.

Kantonalni sud u Bihaću je i Darka Jovanovića, koji je označen kao član ove organizovane grupe, nepravosnažno osudio na četiri godine i šest mjeseci nakon što je na ročištu priznao krivicu.

Akcija "Eskobar" izvedena je 25. jula 2021. godine u jutarnjim časovima na području Velike Kladuše, kada je otkriveno oko 6.000 stabljika indijske konoplje u namjenski izgrađenom kampu za proizvodnju marihuane. Policija je duže vremena pripremala ovu akciju i prikupljala dokaze protiv osumnjičenih.

"Marihuana se distribuisala kako na unutrašnjem tako i na tržištu Evropske unije", naveli su tada iz Granične policije BiH, te dodali da je u akciji učestvovalo ukupno 110 policajaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije