Tužilaštvo podiglo još jednu optužnicu za krijumčarenje migranata

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo podiglo još jednu optužnicu za krijumčarenje migranata
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sud i Tužilaštvo BiH

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Ćazima Agića (1982) i None Sejdića (1995), državljana BiH, koji se terete da su tokom 2019. godine, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, izvršili krijumčarenje i prijevoz na teritoriji Bosne i Hercegovine ukupno 11 ilegalnih migranata, državljana Iraka.

U optužnici se navodi da su ilegalne migrante, koji su nezakonito iz pravca Crne Gore prokrijumčareni u BiH te nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u BiH, preuzeli na području Bileće u namjeri da ih iznajmljenim vozilom transportuju preko teritorije Bosne i Hercegovine, radi daljeg odlaska prema zemljama EU.

U počinjenju krivičnog djela, optuženi su otkriveni i spriječeni od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, u okolici Bileće.

Optuženi se terete da su u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, prevozili krijumčarene osobe, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime su počinili krivično djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije