Tužilaštvo BiH traži pritvor za 18 uhapšenih u akciji Black Tie 2 i mjere zabrane za pet osoba

4
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH traži pritvor za 18 uhapšenih u akciji Black Tie 2 i mjere zabrane za pet osoba
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Privođenja u MUP KS

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je jednomjesečni pritvor za uhapšene u policijskoj akciji "Black Tie 2".

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za 18 osumnjičenih osoba, kao i mjera zabrane za pet osumnjičenih osoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navedene mjere su najvećim dijelom predložene kako bi se spriječilo ometanje istrage, prikrivanje dokaza i vršenje utjecaja na svjedoke ili saučesnike i omogućio nesmetan rad tužilaštvu sa partnerskim policijskim agencijama, kao i partnerskim institucijama iz inozemstva.

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Prijedlog za pritvor i mjere zabrane upućen je Sudu BiH i očekuje se zakazivanje ročišta u Sudu BiH, na kojem će tužitelj detaljno obrazložiti i  sudu prezentirati pritvorske razloge, kao i argumente za određivanje pritvora i mjera zabrane.

Podsjetimo, Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa SIPA-om i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH relizovali su akciju kodnog naziva 'Black Tie 2' s ciljem dokumentovanja krivičnog djela Organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom Pranje novca, krivičnog djela Davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Zloupotreba ovlaštenja, Primanje dara ili drugog oblika koristi i krivičnog djela Odavanje tajnih podataka.

U okviru predmeta 'Black Tie 2' prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija, a u aktivnostima koje se provode međunarodnu podršku su pružile agencije FBI, DEA i Europol.

Među lišenima slobode su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. 

Više detalja o akciji u Sarajevu i ostalim gradovima BiH možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije