BiH / Optužnica protiv 23-godišnjaka: Javno objavio više od 700 epizoda TV serija

23. 12. 2020. u 09:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 4

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Amara Muslija (23) iz Bijeljine zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Musli se tereti da je nezakonito omogućio plasman većeg broja video sadržaja, serija i filmova iz BiH i regiona, putem interneta, a čije je prikazivanje zaštićeno autorskim pravima.

"Optuženi se tereti da je u novembru 2019. godine, bez odobrenja nositelja autorskih prava, putem više internet stranica, učinio javno dostupnim za pregled više od 700 epizoda različitih tv serija, autora i produkcija iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Optuženi se tereti da je, navedena autorska djela učinio dostupnim široj javnosti pristupom preko računara, pametnih telefona, televizora i odgovarajućih uređaja za prijem i obradu digitalnih zemaljskih televizijskih i satelitskih signala", navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Istragom je utvrđeno da je Musli, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, postavljao reklame i različite vidove oglašavanja i programa za zaradu putem pridruživanja i oglašavanja, postavljenih na njegovim web stranicama na društvenim mrežama, gdje je kao kontakt ostavljao svoje e-mail adrese.

"Navedenim postupcima, optuženi je nanio štetu nositeljima autorskih prava, jer je u namjeri, bez odobrenja nositelja autorskog prava učinio dostupnim javnosti autorska djela, čime je počinio krivično djelo nedozvoljenog korištenja autorskih prava", dodaje se u saopćenju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA