Turska odobrila: Osumnjičeni za ubistvo Vanje Gorčevske (14) bit će izručen Sjevernoj Makedoniji

0
Radiosarajevo.ba
Turska odobrila: Osumnjičeni za ubistvo Vanje Gorčevske (14) bit će izručen Sjevernoj Makedoniji
Foto: Facebook / Palevski Ljupčo

Turske vlasti odobrile su izručenje Ljupča Palevskog-Palča, koji je osumnjičen za dvostruko ubistvo Vanje Gorčevske i Panča Žežovskog.

Potvrda da je izručenje odobreno je dostavljena u utorak, 30. aprila. 

Podsjetimo, Ljupčo Palevski, prvoosumnjičeni za kidnapovanje i ubistvo 14-godišnje Vanje Gorčevske i 74-godišnjeg Panča Žežovskog, uhapšen je 5. decembra 2023. godine u gradu Balikesir u Turskoj po međunarodnoj potjernici, a 11. decembra mu je određen ekstradicioni pritvor.

Zasjedanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH: Evo šta je bilo na dnevnom redu

Zasjedanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH: Evo šta je bilo na dnevnom redu

Javno tužilaštvo Sjeverne Makedonije je saopštilo da je za "lice osumnjičeno za dva krivična djela otmice, kao i dva ubistva na svirep način" po prijedlogu Osnovnog javnog tužilaštva Skoplje "već određena mjera pritvora… odmah po njegovom izručenju", prenosi Telma.

Turske sudske vlasti su Palevskog 29. decembra 2023. godine stavile privremeni zatvor u Zatvorenoj kaznenoj popravnoj ustanovi Balikesir radi izručenja Sjevernoj Makedoniji, "u skladu sa članom 16. Evropske konvencije o ekstradiciji zločinaca", piše Srpskainfo.

Za saučesništvo u dvostrukoj otmicu i ubistvu na svirep način su osumnjičeni Velibor Manev, Vlatko Kešišov i Bore Videvski, koji su u pritvoru u Skoplju, dok je Vanjin otac, Aleksandar Gorčevski, osumnjičen da je pomagao u otmici njegove kćerke.

Tijela maljoletne Skopljanke Vanje i frizera Panč, čiji je nestanak prijavljen 27., odnosno, 24. novembra, nađena su 3. decembra 2023. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije