Traži se pritvor za Edina Ćemana: Tužilaštvo BiH objavilo za šta ga sve sumnjiče

0
Radiosarajevo.ba
Traži se pritvor za Edina Ćemana: Tužilaštvo BiH objavilo za šta ga sve sumnjiče
Foto: SIPA / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj opisan u tekstu)

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je prema Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog za određivanje mjere pritvora za Edina Ćemana, rođenog 1985. godine u općini Jelah, državljanina Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni je lišen slobode na području Sarajeva, u okviru istrage Tužilaštva BiH u predmetu kodnog naziva "Kamen", a sumnjiči se da je kao pripadnik grupe za organizovani kriminal kontinurano vršio krijumčarenje većih količina različitih opojnih droga, uključujući speed, marihuana-skunk i ecstasy iz BiH prema zemljama EU, kao i iz zemalja Zapadne Evrope u Bosnu i Hercegovinu.

Također, osumnjičeni je pod istragom i zbog krijumčarenja veće količine oružja iz BiH prema zemljama EU radi prodaje na ilegalnom tržištu i korištenja za izvršenje krivičnih djela.

Taekwondo savez BiH se pohvalio: 'Najtrofejniji smo olimpijski sport u državi'

Taekwondo savez BiH se pohvalio: 'Najtrofejniji smo olimpijski sport u državi'

Mjera pritvora je predložena iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a) i b) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu i prikrivati dokaze, kao i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Osumnjičeni se tereti da je počinio krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH, te krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. istog Zakona.

Na ročištu, koje će biti održano u Sudu BiH, postupajući tužilac detaljno će obrazložiti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije