Tragedija kod Zvornika se mogla izbjeći: Plin curio 40 minuta

Radiosarajevo.ba
Tragedija kod Zvornika se mogla izbjeći: Plin curio 40 minuta
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba / Eksplozija kod Zvornika

Tragedija kod Zvornika, u kojoj je jedna osoba poginula, a više njih povrijeđeno, najvjerovatnije je mogla biti izbjegnuta da je na vrijeme prijavljeno vatrogascima i policiji da je došlo do oštećenja cjevovoda i da curi plin, tvrde stručnjaci.

Stručnjaci za Srpskainfo kažu da je izostala i reakcija radnika benzinskoj pumpi, koji su morali biti obučeni za reagovanje u ovakvim situacijama.

Dva dana smo pokušavali da iz kompanije „Nešković“, vlasnika pumpe, dobijemo komentar da li je cijev za plin bila obezbijeđena na propisan način i da li su njihovi radnici reagovali u skladu sa propisima. Međutim, nismo uspjeli dobiti odgovor od njih. Juče nam se kratko javio direktor ove kompanije Mile Jovanović, koji je rekao da je na sastanku i da će nas pozvati kasnije, ali se više nije javljao.

Podsjetimo, u ponedjeljak je nakon curenja plina na benzinskoj pumpi „Nešković“, u blizini graničnog prelaza Šepak, došlo do eksplozije u kojoj je poginuo Zoran Avramović iz Loznice, a osam osoba je povrijeđeno.

Otkriveno ko je poginuo u stravičnoj eksploziji kod Zvornika

Izašao iz vozila da vidi šta se dešava

Naši sagovornici ističu da je svima čudno zašto se čekalo 40 i više minuta da se nesreća prijavi policiji.

“Prema izjavi očevidaca, cijev sa plinom probijena je oko 10 sati, a policiji je ovaj slučaj prijavljen tek u 10.40. Da bude još gore, vatrogascu su obaviješteni tek u 10.59. Da je neko prisebnije reagovao i odmah kada je krenuo curiti plin pozvao policiju, tragedija bi sigurno bila manja”, tvrdi sagovornik.

On ističe da su vatrogasci morali biti odmah obaviješteni i da bi oni na sve načine pokušali da zaustave curenje plina.

“Prema prvim izjavama, iz cisterne je iscurilo oko 25.000 litara plina, pa je očigledno da je ona nedavno napunjena. Da su uspjeli u bilo kom trenutku zaustaviti njegovo curenje, za manje od pola sata taj plin bi se raspršio i ne bi došlo do eksplozije”, kaže jedan od stručnjaka.

Dodaje da je ovde ključno na kojem mjestu je oštećena cijev i da li je ventil bio u funkciji.

“U slučaju da se curenje plina nije moglo zaustaviti, morala je biti obaviještena policija. U tom slučaju policija bi evakuisala radnike i obezbijedila lice mjesta. Na taj način bi se možda spasao ljudski život”, kaže sagovornik.

Jezivi snimak prije eksplozije na pumpi: Pogledajte bijeg od katastrofe

Automobil udara u benzinsku pumpu, plin curi na sve strane, radnici i građani koji su se u tom trenutku našli na mjestu užasa bježe glavom bez obzira... (VIDEO)

U Inspektoratu RS su pojasnili da su nedavno kontrolisali poslovanje ove poslovnice „Neškovića“ i da tom prilikom nisu uočili nikakve propuste.

Oni su naveli da je inspektoru na uvid predočeno “Uputstvo i mjere zaštite od požara na stanici d.o.o. ‘Nešković’ – Šepak”, data su na uvid uvjerenja o položenom ispitu provjere stručnog znanja lica za rukovanje zapaljivim tečnostima i gasovima za radnike, kao i Zapisnik o obuci i provjeri znanja radnika iz oblasti zaštite od požara.

“Kada je riječ o mjerama zaštite sredstava i opreme za gašenje, nisu utvrđene nepravilnosti. Predočen je na uvid Izvještaj o pregledu vatrogasnih aparata, kao i Zapisnik o ispitivanju hidrantske mreže”, objasnili su u Inspektoratu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije