Tokom 30. Sarajevo Film Festivala izrečene kazne u iznosu od 264.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
Tokom 30. Sarajevo Film Festivala izrečene kazne u iznosu od 264.000 KM
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Pripadnici FMUP-a na ulicama Sarajeva za vrijeme SFF-a

Za vrijeme 30. Sarajevo Film Festivala, inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo svakodnevno su kontrolisali rad ugostiteljskih objekata, posebno na lokacijama festivalskih događaja, saopćeno je iz te uprave.

U tom periodu bilo je angažovano osam mješovitih timova sanitarne, radne, tržišno-turističke i inspekcije zadužene za zaštitu okoliša te su prilikom izvršenih 367 nadzora evidentirani prekršaji za 268 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 264.100 KM.

Od ukupnog broja izvršenih nadzora, 178 kontrola je izvršeno po Zakonu o radu te uručeno 68 prekršajnih naloga u iznosu 125.800 KM.

Velika potraga u BiH: Nestala 12-godišnja djevojčica

Velika potraga u BiH: Nestala 12-godišnja djevojčica

Iz nadležnosti kantonalne tržišno-turističke inspekcije, bilo je 74 nadzora nad izdavanjem fiskalnih računa te je na osnovu utvrđenih nepravilnosti izdato 56 prekršajnih naloga u iznosu od 126.000 KM.

Kantonalni sanitarni inspektori koji su nadgledali sanitarno-higijenske uslove, nakon 48 nadzora su izdali 18 prekršajnih naloga zbog kršenja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ukupno ‘teških’ 38.500 KM te donijeli 43 rješenja o zabrani rada radnicima koji nisu ispunjavali sanitarno-higijenske uslove.

Inspektor zaštite okoliša je iz njegove nadležnosti, vezano za buku na predmetnim lokacijama, imao deset nadzora na osnovu kojih su pojedini postupci još u toku.

U jednom ugostiteljskom objektu su inspektori onemogućeni u nadzoru te je protiv vlasnika pokrenut postupak u skladu s važećim zakonima.

Oglasio se MUP KS: Više od 150.000 posjetilaca prisustvovalo festivalskim aktivnostima SFF-a

Oglasio se MUP KS: Više od 150.000 posjetilaca prisustvovalo festivalskim aktivnostima SFF-a

Zbog primjetnog trenda porasta evidentiranih prekršaja iz oblasti fiskalne discipline i angažovanja radnika nacrno, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove će i dalje usmjeriti njene aktivnosti naročito na ove pojave.

Uprava zahvaljuje kontrolisanim poslovnim subjektima za saradnju a posebno onima kod kojih nisu zatečene nepravilnosti u poslovanju, kakvih je bilo 82.

Uprava poziva sve poslovne subjekte da poslovanje usklade s postojećim zakonima da se ne bi dodatno izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije