Suđenje Amelu Sejfoviću: Kako je optuženi komunicirao tokom bjekstva

Radiosarajevo.ba
Suđenje Amelu Sejfoviću: Kako je optuženi komunicirao tokom bjekstva
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amel Sejfović

U nastavku suđenja Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a Miljacka i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljen glavni pretres.

Nakon bijega Sejfovića naređene su istražne radnje, a Tužilaštvo je istaknulo kako je Sud izdao naredbu po nalogu Tužilaštva za istražne radnje nadzora i tehničkog snimanja razgovora i SMS poruka.

Prije izvođenja dokaza, odnosno prezentacije SMS poruka i telefonskih poziva odbrana je uložila prigovor pozivajući se na to da su u sklopu nadzora bila dva telefonska broja telekomunikacijskih opreratera drugih država (Francuska i Slovenija), te da je iz tih razgovora napravljeno proširenje naredbe istražnih radnji, pozivajući se na to da zakonom nije dozvoljeno da se ti brojevi nadziru.

Tužilaštvo je istaknulo da je do brojeva koje treba nadzirati dolazilo ispisom poziva.

Sud je odlučio da dokazi mogu biti prezentovani, pa je samim tim počelo izvođenje dokaza u vidu SMS poruka i telefonske komunikacije između, po tvrdnji Tužilaštva - Amela Sejfovića i Elvira Bašalića.

Suđenje Sejfoviću: Policija pokazala kakve je i kome SMS poruke slao tokom bjekstva

U nastavku suđenja Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a Miljacka i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu održano ročište na kojem je kao svjedok Tužilaštva KS svoj iskaz iznio vještak Federalne uprave policije Almir Rizvić, koji je vještačio mobitele koji su privremeno oduzeti od optuženih.

Izvedeni su dokazi prikupljeni u periodu od 7. 9. 2019. godine do 11. 9. 2017. godine.

Bašalić je prema tvrdnjama Tužilaštva SMS porukom kontaktirao Sejfovića i u poruci koju mu je poslao naveo je da se "gasi i za sat i pol upali da možeš primiti poruku u slučaju da te ne može naći da ti mogu reći gdje je".

Tužilaštvo je navelo da se poruka odnosi na Sanjina Borčaka koji treba pomoći Sejfoviću.

Lokaciju Sejfovića u porukama su prikrili šifranikom. Komunikacija je počela 7. septembra 18 minuta nakon 18 sati, a nastavljena je tokom ostatka dana, a prema tvrdnjama Tužilaštva Bašalić je informisao Sejfovića o prisustvu policije.

"Brate dva, jedan parkiran, a drugi se parkira, a vukojebina, niđe veze da tu stoje."

Devetog septembra po navodima Tužilaštva nastavila se komunikacija između Bašalića i Sejfovića. Jedan sat i 22 minute nakon ponoći Sejfović je poslao poruku Bašaliću: 

"Velika štala sa bijelim krovom. Imaju kukuruzi". 

Devetog septembra policija je uhapsila Borčaka, a Tužilaštvo je navelo kako je tom prilikom između ostalog kod njega pronađen donji dio trenerke, dukserica, majica, deka, tri hamburgera...

Komunikaciju su prema navodima Tužilaštva tog dana nastavili Bašalić i Sejfović, a prezentovani su i telefonski pozivi optuženih. Komunikacija se odnosila uglavnom na nemogućnost da se stupi u kontakt s Borčakom.

Suđenje Sejfoviću: Odbrana pitanjima "rešetala" FUP-ovog vještaka i njegov nalaz

U nastavku suđenja Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a Miljacka i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljen glavni pretres na kojem je svoje izlaganje nastavio Samir Babić, vještak telekomunikacija zaposlen u Federalnoj upravi policije (FUP).

Narednog dana (10. 9.) Sejfović je po navodima Tužilaštva u 2 sata i 33 minute nakon ponoći poslao poruku sljedećeg sadržaja:

"Evo me gdje je skretanje za planinski dom. Neka požuri."

Tog dana oko 16:38 po navodima Tužilaštva Sejfović i Bašalić su ponovo razgovarali telefonski o tome da je Borčak lišen slobode.

Podsjećamo, bjekstvo Amela Sejfovića se dodilo 3. septembra 2017. godine, a uhapšen je 11. septembra na lokalitetu između Visokog i Kiseljaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije