Suđenje Sejfoviću: Odbrana pitanjima "rešetala" FUP-ovog vještaka i njegov nalaz

N. K.
Suđenje Sejfoviću: Odbrana pitanjima "rešetala" FUP-ovog vještaka i njegov nalaz
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amel Sejfović

U nastavku suđenja Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a Miljacka i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljen glavni pretres na kojem je svoje izlaganje nastavio Samir Babić, vještak telekomunikacija zaposlen u Federalnoj upravi policije (FUP).

Na današnjem suđenju, vještaka Babića je ispitivala odbrana optuženih u ovom slučaju.

Advokatica Sabina Hota-Ćatović, koja zastupa Amela Sejfovića, na početku ispitivanja vještaka Babića ustvrdila je da CD-ovi na kojima se nalaze analitičko-šematski prikaz komunikacija između optuženih, ne sadrži tekstualno obrazloženje nego samo šematski prikaz komunikacije prije i tokom bijega Sejfovića iz sarajevskog zatvora.

Također, prema njenim riječima, vještak FUP-a nije iznio nalaz i mišljenje bez obzira na naredbe Tužilaštva.

Suđenje Sejfoviću: Policija pokazala kakve je i kome SMS poruke slao tokom bjekstva

U nastavku suđenja Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a Miljacka i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu održano ročište na kojem je kao svjedok Tužilaštva KS svoj iskaz iznio vještak Federalne uprave policije Almir Rizvić, koji je vještačio mobitele koji su privremeno oduzeti od optuženih.

Na današnjem suđenju, advokatica Hota-Ćatović je iznijela i tvrdnju da su dostavljeni podaci, na osnovu kojih je urađen analitičko-šematski prikaz, podložni greškama, odnosno da su se oni mogli promijeniti s obzirom na to da prije samog vještačenja nisu uz njih priložene i "hash-vrijednosti" kojim se osigurava integritet podataka.

Na njeno pitanje na osnovu čega se određeni brojevi iz šema povezuju sa Amelom Sejfovićem, kao i ostalim optuženim, vještak Babić je rekao da ne zna kako su kolege iz agencije došli do ovih saznanja.

Suđenje Amelu Sejfoviću: Svjedoci otkrili za šta je bila šifra "Posl'o me Putin"

U nastavku suđenja Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a Miljacka i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu održano ročište na kojem je ponovo svjedočila Mirnesa Mekić o svojim susretima sa Igorom Buzovom, jednim od optuženih pomagača koji je početkom marta priznao krivicu, pa se potom predomislio te je na zadnjem ročištu povukao svoju izjavu.

Na kraju današnjeg nastavka glavnog pretresa u slučaju bijega Amela Sejfovića iz sarajevskog zatvora, advokati su uložili prigovor na nalaz vještaka Samira Babića jer analitičko-šematski prikaz komunikacija između optuženih nije uradio prema zakonskim osnovama, nije iznio svoj nalaz i mišljenje, te je sama analiza nerazumljiva s obzirom na to da je u njoj korišteno mnogo stranih i stručnihh riječi.

Nastavak suđenja zakazan je 2. oktobar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije