Sud BiH donio odluku: Pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH 21 godina zatvora

0
Radiosarajevo.ba
Sud BiH donio odluku: Pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH 21 godina zatvora
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sud BiH / Ilustracija

Sud BiH osudio je Borisa Kordića na 12 i po i Josipa Kvesića na osam i po godina zatvora, jer su kao pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH od oktobra 2012. do marta 2014. godine iznuđivali novac od stranih državljana.

"Drugostepenom presudom, koja je donesena u ponedjeljak, od optuženih se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 60.000 KM, koji su Kordić i Kvesić dužni solidarno uplatiti u budžet BiH", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sud je nakon izricanja drugostepene presude donio rješenje kojim se Kordiću i Kvesiću produžavaju mjere zabrane putovanja i mjera privremenog oduzimanja putnih isprava uz zabranu izdavanja novih, kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak granice BiH, koje će biti na snazi do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Oštar protest upućen predsjedniku Austrije zbog priznanja negatoru genocida: Šokirani smo!

Oštar protest upućen predsjedniku Austrije zbog priznanja negatoru genocida: Šokirani smo!

Kordić i Kvesić su proglašeni krivim jer su od oktobra 2012. do marta 2014. godine kao članovi grupe za organizovani kriminal, koristeći službeni položaj i ovlaštenja, iznuđivali novac od stranih državljana.

Novac su iznuđivali tako što su donosili nezakonite službene akte i preduzimali nezakonite službene radnje kako bi prisilili strane državljane koji borave u BiH, predstavništva stranih nevladinih organizacija registrovanih u BiH i druga pravna lica kojima upravljaju strani državljani u zemlji da preduzmu radnje na štetu svoje i tuđe imovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije