Stočari kod Banja Luke sve češće na meti prevaranata: Ostaju i bez stoke i bez novca

1
Radiosarajevo.ba
Stočari kod Banja Luke sve češće na meti prevaranata: Ostaju i bez stoke i bez novca
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Stočari u okolini Banja Luke sve češće su meta prevaranata koji im na prevaru i "na riječ" odvedu stoku za koju nikad ne dobiju novac.

Naime, nakon što je policija u Bosanskoj Gradišci Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka prijavila Dalibora Ćurlika i Sašu Kisina, osumnjičene da su od jednog domaćina uzeli sedam bikova za koje mu nikad nisu isplatili 24.000 KM, javili su se i drugi stočari koji tvrde da su žrtve ovih prevaranata.

Nezavisne novine saznaju da Tužilaštvo ima u radu tri predmeta protiv Kisina i Ćurlika. Kako je ispričao za Nezavisne Stanoje D., u septembru prošle godine bio je žrtva ovih prevaranata, za koje tvrdi da su mu ostali dužni 5.000 maraka za bika i svinje.

Slučaj kod Bosanske Gradiške: Banjalučani uzeli bikove koje nisu platili

Slučaj kod Bosanske Gradiške: Banjalučani uzeli bikove koje nisu platili

"Ćurlik je nekako došao do mog broja telefona, jer imam farmu na Manjači. Dogovorili smo prodaju bika i nekoliko svinja, a za životinje koje je odveo dao mi je račun i rekao je da će uplatiti za deset dana, ali taj novac mi nikad nije uplaćen", rekao je ovaj prevareni domaćin.

Kako je rekao, došla su trojica muškaraca, a kasnije je saznao i da su se dvojica lažno predstavila, a Ćurlik mu je ostavio svoj broj koji je kasnije ugasio. Kada je shvatio da neće dobiti svoj novac, slučaj je prijavio policiji.

"Prijavio sam Ćurlika, koji inače radi sa Kisinom, jer kao imaju neku firmu. Priveden je, ali i pušten, a meni je rečeno da nemam osnovu za tužbu. Imam ja taj račun koji mi je dao, jer kad odjavljujem bikove, moram imati uplatnicu. Međutim, on tvrdi da je on meni platio 5.000 za bika i svinje", rekao je izrevoltirani farmer.

Kako navodi, nakon što nije uspio civilizovano, pravdu je potražio lično, jer je imao namjeru fizički da se obračuna sa prevarantom koji uzima novac od poštenih ljudi.

"Rekao sam i policiji da ću ja njega sam naći, iako su mi rekli da ću onda i ja biti priveden, ali neka ću. Našao sam ja njega, ali mi je utekao", priča oštećeni.

Smatra da je u pitanju organizovana grupa koja se bogati na prevarama poštenih ljudi koji vrijedno rade i žive od toga.

Inače, i u slučaju prevare iz Bosanske Gradiške, domaćinu je bio izdat račun kada su preuzeli bikove, obećavajući da će to platiti.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka rekli su da imaju u radu tri predmeta protiv Kisina i Ćurlika, prijavljenih za prevare stočara.

"Okružno javno tužilaštvo Banja Luka 22. marta podiglo je optužnicu protiv Dalibora Ćurlika zbog krivičnog djela prevara u privrednom poslovanju počinjenog na štetu Š. S. iz Prnjavora, a vezano za isporuku dvije krave i jednog bika vrijednosti 7.371 marka. Optužnicu je 29. marta potvrdio Osnovni sud u Prnjavoru i u toku je sudski postupak", rekli su u Tužilaštvu.

Ta optužnica tereti ga da je u mjestu Crkvena, kao vlasnik firme u Banjoj Luci, telefonski razgovarao sa oštećenim S. Š. i došao na njegovu farmu radi kupovine dvije krave i bika. I njega je također prevario na isti način i rekao da će njegovo preduzeće žiralno uplatiti novac za dvije krave u vrijednosti od 4.095 KM i bika vrijednog 3.276 KM, ali nikada mu nije platio.

Ćurlik i Kisin hapšeni su u maju, zajedno sa Dejanom Guzijanom, zbog sumnje da su počinili tri prevare u privrednom poslovanju teške oko 17.500 KM. Tada su sumnjičeni da su u Banjoj Luci osnovali društvo ograničene odgovornosti te u više navrata poručili robu od pravnih lica iz Banja Luke i Gračanice u vrijednosti od oko 17.500 KM, iako su znali da društvo koje su osnovali nema novčanih sredstava da plati poručenu robu, a naručivali su suhomesnate proizvode, gume i drugu robu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije