Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati

4
Radiosarajevo.ba
Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati
FOTO: Radiosarajevo.ba / Uviđaj, policija (na slici nije prikazan događaj opisan u tekstu)

Nedžad Velić (33) iz Cazina, za kojim je raspisano 13 potraga za razbojništvo i prevare, uhapšen je u Potkrajevima, kod Pala.

Kako je potvrđeno Nezavisnim, ovaj stari policijski znanac uhapšen je jutros oko 5.30 sati i to nakon dvadesetsatne potjere na području koje pokriva Policijska uprava Istočno Sarajevo.

Nezavisne saznaju da je osumnjičeni, za kojim su bile raspisane tri centralne potjernice, šest operativnih potraga i četiri raspisa o traganju, od strane MUP-a RS i više Kantonalnih MUP-a, uočen prvo u vozilu, a onda je uslijedila prava filmska potjera za njim.

Umrla Fatima, majka lijepe Jasmine, bosanske vile koja je skočila u herojsku smrt

Umrla Fatima, majka lijepe Jasmine, bosanske vile koja je skočila u herojsku smrt

Uhapšen državljanin Bosne i Hercegovine u Makarskoj, krao po plažama

Uhapšen državljanin Bosne i Hercegovine u Makarskoj, krao po plažama

"Kada je vidio policijsku patrolu, on je okrenuo auto, a policija je krenula za njim. Bježeći od policije, on je u jednom momentu izašao iz vozila i krenuo da trči po livadi i šumi. Potraga je trajala 20 sati, ali je na kraju pronađen i uhapšen", rekao je izvor Nezavisnih.

Kako je saopšteno iz PU Istočno Sarajevo, pronađen je Golf 6, koji je koristilo lice N. V. prilikom bjekstva, a za koje je provjerama utvrđeno da je predmet krivičnog djela prevara.

Protiv njega su početkom avgusta službenici Policijske stanice Prnjavor podnijeli izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka zbog sumnje da je počinilo krivično djelo razbojništvo i lažno predstavljanje, odnosno da se lažno predstavio kao policijski inspektor, a zatim pretukao muškarca iz Prnjavora i uzeo mu novac.

Terete  ga da je 21. juna autom došao do kuće oštećenog kojem se predstavio kao policijski službenik, a kada je stekao povjerenje napao ga je.

Kako je rekao izvor Nezavisnih, muškarac mu je povjerovao da je došao policijski službenik, ali je ovaj poznati prevarant to iskoristio pa ga je napao, pretukao i tražio novac. Muškarac mu je dao oko 1.000 maraka.

Podsjećamo i da su lani pripadnici MUP-a RS uhapsili Velića takođe zbog sličnih prevara. On je tada osumnjičen da je na području Gradiške tokom 2020. i 2021. godine izveo šest prevara i jednu krađu i da je pribavio i korist od 800 evra i 4.200 KM. Tada  je bio prijavljen da se lakovjernim građanima, u namjeri da im izvuče pare, predstavljao kao biznismen, policijski inspektor, ali i policajac u penziji te im uzimao razne iznose.

Kako su Nezavisne pisale, on  je 6. maja lani došao do M.I. i predstavio se kao direktor firme iz Cazina te rekao da želi kupiti kamion.

"Nakon što su dogovorili kupoprodaju i iznos, osumnjičeni je navodno obavio telefonski poziv te od M.I. tražio i uzeo 500 evra pod izgovorom da mu treba za kupovinu agregata u Bosanskoj Gradišci. Potom je obećao M.I. da će mu sljedećeg dana taj novac vratiti kada mu bude plaćao kamion koji je dogovorio da kupi od njega", rekli su tada izvori Nezavisnih.

Shvativši da je prevaren, M.I. je prijavio policiji koja je došla do saznanja da se radi o Veliću i da se golfom 6 uputio prema Prijedoru i on je uhapšen. Ispostavilo se potom da je Velić osumnjičen za još pet prevara i jednu krađu na području Gradiške u proteklim mjesecima.

Osumnjičen je da je 3. aprila lani u gradiškom mjestu Vilusi, predstavljajući se kao radnik Granične policije iz Kozarske Dubice, od J.G. uzeo 300 eura, za šta je trebalo da mu doveze polovno vozilo za dijelove.

Velić je osumnjičen i da je 13. marta, u gradiškom mjestu Orahova, predstavljajući se kao vlasnik špedicije "Velić" došao u dvorište M.Ž. i od njega tražio da kupi prikolicu koju je ovaj prodavao.

"Kada je, kako se sumnja, ugledao da M.Ž. ima sistem grijanja na pelet, Velić mu je ponudio na prodaju veću količinu peleta po niskoj cijeni te mu uzeo 1.800 KM, ali mu taj energent nikad nije dovezao", ističu sagovornik Nezavisnih.

Banja Luka: Muškarac pijan vrijeđao policajce, no brzo se pokajao zbog toga

Banja Luka: Muškarac pijan vrijeđao policajce, no brzo se pokajao zbog toga

Osumnjičen je Velić i da je 20. januara lani, u gradiškom mjestu Cerovljani, došao do Đ.V. te mu se predstavio kao poznanik i policajac u penziji, te od njega uzeo 300 maraka kako bi mu dovezao polovno vozilo za dijelove.

Sredinom januara lani u mjestu Romanovci, kako se sumnja, Velić se predstavio kao inspektor iz Gradiške, zaposlen u SIPA, te od M.M. uzeo 900 KM kako bi mu pomogao prilikom regulisanja zahtjeva za oružni list i dobijanja dozvole za oružje te mu je iz kuće ukrao i njegov mobilni.

Velić je osumnjičen i da je u oktobru 2020. godine u gradiškom mjestu Bistrica, došao u dvorište Đ.J. te se, vidjevši tablu da on prodaje placeve, interesovao za cijenu i dogovorio se da ih kupi. Potom je, kako je prijavljeno, nakon navodnog telefonskog razgovora rekao da treba da kupi presu tu u blizini, ali mu fali 1.200 KM, da bi onda od Đ.J. uzeo taj novac pod izgovorom da će mu to vratiti kad od njega bude kupovao placeve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije