KS / Stari Grad: 116 migranata otkriveno u kontroli objekata, hostela, hotela, pansiona

27. 03. 2020. u 15:58:00 Anadolija

Shares: 59

Pripadnici Prve PU – PS Stari Grad su kontrolom u nekoliko objektima na području sarajevske općine Stari Grad zatekli 116 lica/migranata koje su danas prevezli u kasarnu "Ušivak".

Prema nalogu komandanta Općinskog štaba CZ, načelnika sarajevske općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, Prva PU – PS Stari Grad izvršila je danas provjeru i kontrolu boravka migranata na području Starog Grada. Prethodnih dana je na području Starog Grada, naročito Baščaršije, bilo evidentno da se migranti slobodno kreću i ne pridržavaju propisanih mjera ograničenog kretanja.

S obzirom da je Federalni štab civilne zaštite donio mjeru kojom je zabranjen izlazak i posjeta svih migranata u izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru na području FBiH, u Starom Gradu su danas poduzete aktivnosti po tom pitanju, prvenstveno kako bi se zaštitili građani, ali i sami migranti od mogućnosti širenja zaraze.

Policijskom kontrolom je utvrđeno je da se migranti nalaze na nekoliko lokacija: pansiona, ugostiteljskih objekata, hostela, motela i privatnih kuća u Starom Gradu.

"Prema informacijama sa terena, migranti su danas zatečeni na Baščaršiji u objektima: Pansion Lion, Hostel For me, Hostel Sebilj i na lokaciji Koturova 2 u kojoj lice Emir Karić ima registrovanu ugostiteljsku djelatnost i zakupac je općinskog poslovnog prostora. Ovo lice je nadležnoj općinskoj Službi za privredu tvrdilo da su migranti ušli u prostor bez njegovog znanja, dok je iz Prve PU potvrđeno da nisu zaprimili nikavu prijavu o tome. Osim toga, na licu mjesta policija nije utvrdila tragove provale niti oštećenja, a sve upućuje na to da je zakupac poslovnog prostora dozvolio boravak migrantima s obzirom da su u objektu postavljeni kreveti za spavanje", saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Na osnovu ranije izvršene policijske kontrole migranti su evidentirani i u sljedećim objektima: UG Tunel, UG Caffe 32, Hostel Barcelona, Hostel Ljubičica, Motel Mejdan, Hostel Like, te dvije privatne kuće. Općina Stari Grad i pripadnici Prve PU nastavit će akciju kontrole i provođenja migranata u Kasarnu Ušivak u cilju zaštite građana, ali i samih migranata da bi se njihovo kretanje svelo na najmanju moguću mjeru kako bi se spriječilo širenje virusa.

Općina poziva građane koji imaju saznanja o ovakvim zloupotrebama da ih jave Operativnom centru na broj 033/282 336 ili na viber broj inspekcije 061/225 800.

NEMA KOMENTARA