Šta su majka i sestra Mirze Raščića poručile nakon presude Tahiroviću?

S. H.
Šta su majka i sestra Mirze Raščića poručile nakon presude Tahiroviću?
U Kantonalnom sudu u Sarajevu izrečena je presuda Izudinu Tahiroviću koji je optužen za ubistvo Mirze Raščića u pucnjavi koja se dogodila 16. aprila 2015. godine u prostorijama Udruženja navijača Fudbalskog kluba Željezničar.

 

Tahirović je osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora i još dvije za nošenje oružja, ali mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 20 godina.

"Nadamo se da se nikome to neće desiti. I da je četrdeset godina dobio, malo bi bilo. Hvala što ste nas podržavali u našoj borbi za istinu. Našeg Mirzu, koliko je god dobio, ništa ne može vratiti, taman da je dobio 40 godina. Znači, on će za jedno 20 godina hodati ulicom, a moj Mirza neće nikada", rekla je sestra ubijenog Mirze Zerina Raščić nakon izricanja presude.

"Ovo je maksimalna kazna za jedno ubistvo iako smo vidjeli da negdje stoji 45 godina. Jesmo li zadovoljni? Nismo", rekla je majka ubijenog Mirze Raščića.

Sutkinja Indira Jahić pročitala je presudu Tahiroviću u kojoj se navodi da je kriv što je 16. aprila 2015. godine oko 19.00 sati bez odobrenja nadležnog lica posjedovao oružje i municiju, te u namjeri da ubije Mirzu Raščića ušao u prostorije Udruženja navijača Fudbalskog kluba Željezničar na stadionu Grbavica.

Odbrana Izudina Tahirovića ima pravo žalbe u roku od 15 dana od dana presude.

Tokom suđenja, navedno je da je Tahirović u prostorijama Udruženja ispalio četiri hica iz vatrenog oružja, i to u predjelu vrata i grudnog koša. Zbog povreda grudnog koša, Mirza Raščić je preminuo na KUM-u istog dana u 19.30 sati.

Sutkinja Jahić navela je da je Tahirović s umišljajem ubio Mirzu Raščića, te držao vatreno oružje i municiju zbog čega mu je utvrđena kazna zatvora od 20 godina za ubistvo, te dvije godine za nelegalno držanje oružja i municija. Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora Izudinu Tahiroviću, te će u nju biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru u periodu od 17. aprila 2015. godine.

Tahirović je, kako se navodi u presudi, iz njemu znanih razloga ubio Mirzu Raščića za što postoji veliki broj dokaza koji potvrđuju tu činjenicu, a koje su Sud i Tužilaštvo detaljno analizirali.

Nakon što je kobnog 16. aprila Tahirovića fizički napao Amar Zulić, Tahirović se vratio u prostorije Udruženja na stadion Grbavica, repetirao pištolj u hodniku ispred Udruženja, te ušao i ubio Mirzu Raščića.

Kako se navodi u presudi, Tahirović je imao dovoljno vremena da razmisli od trenutka kad je fizički napadnut, te se svjestan šta radi vratio u Udruženje s namjerom da ubije Raščića. Zbog ovih okolnosti, Sud je odbio tvrdnje odbrane da je riječ o ubistvu iz nehata, navodeći da, ako bi bila riječ o nehatu, Tahirović ne bi ispalio nijedan hitac u prostoriji jer u njoj nije bilo Amara Zulića, koji ga je prethodno napao, ili bi ispalio samo jedan te se izvinio Raščiću što ga je preplašio.

Kako je navela sutkinja Jahić, Sud nije naišao na olakšavajuće okolnosti u ovom slučaju, a svakako da je otežavajuća okolnost bila to što je Tahirović bio višestruki povratnik u činjenju krivičnih djela. Sud smatra da dosadašnje osude nisu utjecale da Tahirović prestane s vršenjem krivičnih djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije