Sramota: Ponovo odgođeno ročište u slučaju Džena Gadžun!

1
Radiosarajevo.ba
Sramota: Ponovo odgođeno ročište u slučaju Džena Gadžun!
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Amila Gadžun

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas, 1. februara, ponovo je odgođen glavni pretres na suđenju doktorima koji su optuženi da su skrivili smrt djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja. Optuženi su Suad Rožajac, Nina Jovanović i Jasmina Halimić 

A, razlog za odgađanje glavnog pretresa pomalo je nevjerovatan.

Naime, Damir Koldžo, advokat jedne od optuženih - Nine Jovanović, zatražio je da se iz slučaja izuzme predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Indira Jahić.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Advokat kaže da je problem što se ročišta zakazuju svakih sedam dana, pa se ne može adekvatno pripremiti za odbranu (?!), a ne može ni koristiti godišnji odmor.

On tvrdi da su mu zbog toga narušena ljudska prava... dodao je i kako mu je Sud odbio zahtjev da se ročište odgodi, a "on je bio, ispred brojnih roditelja, vođa puta na skijaškom takmičenju, koje se planiralo godinama".

Koldžo se danas nije pojavio na ročištu, a i prošlo je odgođeno jer nije došao Đorđe Jugović, advokat optužene Jasmine Halimić.

Nastavlja se agonija: Otkazano ročište u slučaju Džena Gadžun

Nastavlja se agonija: Otkazano ročište u slučaju Džena Gadžun

Amila Gadžun, majka djevojčice, kratko se obratila medijima nakon ročišta, poručivši kako joj je sve teže dolaziti: "A moram! Vidjet ćemo dokle će ovo ići."

Dženin otac, Muris, nije htio davati izjave dok ne završi sa svjedočenjem na sudu. Inače, danas je trebao svjedočiti upravo on.

Podsjetimo, 11. jula 2023. Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić u slučaju smrti djevojčice Džene Gadžun. Rožajac, anesteziolog, optužen je za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi i krivično djelo nesavjesno liječenje, dok su Jovanović i Halimić - oftalmolozi - optužene za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja. 

Djevojčica iz Kaknja Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine, tri dana nakon što je, zbog korekcije spuštenog očnog kapka, operisana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu. Podsjetimo, Dženu su roditelji doveli na operaciju u privatnu stomatološku kliniku 'Dr. Bejtović'. Tokom te, kako je trebala biti, "rutinske operacije" došlo je do komplikacija i srčanog zastoja, nakon čega je djevojčica pala u komu iz koje se, nažalost, nikad nije probudila. Operaciju su radile Halimić i Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije