Glamoč / Spašen u posljednji čas: Pripadnici GSS-a i specijalne policije našli pastira

06. 01. 2017. u 09:15:00 N. K.

Shares: 0

U četvrtak navečer oko 21.30 sati, nakon trosatnog probijanja uz pomoć dvije grtalice, pripadnici GSS Kantona 10 i specijalne policije uspjeli su locirati i pronaći nestalog pastira Radenka Karača iz Glamoča.

Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdio je predsjednik GSS-a u BiH Zdenko Marić, te nam je dodao da je unesrećeni hitno prebačen do stanice Hitne pomoći u Glamoču gdje mu je ukazana prva pomoć i zasad se dobro oporavlja.

Podsjećamo, nakon što je Radenka i njegovog oca Miloša zateklo jučerašnje nevrijeme na terenu dok su čuvali stado ovaca, krenuli su se spašavati prema selu. U mećavi su i zalutali i pri tome se i razdvojili, te je vlasnik stada, vidjevši da ih nema do mraka, obavijestio policiju.

Kako nam je rekao Zdenko Marić, ubrzo je stigao poziv iz Operativnog centra CZ i na teren je izašlo devet pripadnika GSS Kantona 10 i četiri pripadnika specijalne policije, s dvije grtalice koje su odigrale glavnu ulogu u probijanju snježnih smetova na putu prema napuštenom Reljinom selu gdje se pretpostavljalo da se nestali nalazi.

Nakon tri sata probijanja kroz nevrijeme, spasioci su uspjeli locirati nestalog i pronašli ga u stanju teške hipotermije.

Prema tvrdnjama Marića, pronađeni je spašen u posljednji čas jer je već bio u teškom stanju i sigurno ne bi još dugo izdržao, uz jak vjetar i temperaturu na terenu koja je ispod -15°C, u napuštenim zidinama kuće gdje se pokušao skloniti i upaliti vatru.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: pastiri Glamoč

NEMA KOMENTARA