Slučaj u BiH: Policajac priznao da je za novac pisao kazne na vozače koji nisu počinili prekršaje

0
Radiosarajevo.ba
Slučaj u BiH: Policajac priznao da je za novac pisao kazne na vozače koji nisu počinili prekršaje
Foto: MUP RS / Policija RS / Ilustracija

Policijski službenici koji su optuženi da su počinili zloupotrebu službenog položaja i krivično djelo primanje mita, pojavili su se u četvrtak 17. oktobra 2024. godine u Okružnom sudu u Banjoj Luci. 

Jedan od policijskih službenika je sa Tužilaštvom RS zaključio sporazum o priznanju krivice kojim su predviđene kazne, a taj sporazum je predstavljen na suđenju u Okružnom sudu u Banjoj Luci. Pored novčanih kazni, optuženom Kajtezu očekuje se izricanje zabrane obavljanja dužnosti policijskog službenika ili službenog lica na pet godina, a biće mu oduzeto 465 KM nezakonito stečene imovinske koristi i mora platiti sudske troškove postupka.

Izjavu je prihvatilo sudsko vijeće kojim je predsjedavala sudija Zorica Baroš, a izricanje presude zakazano je za petak, 18. oktobra 2024. godine, pišu mediji iz bh. entiteta RS.

Na protestu protiv Schmidta obratio se i Zlatan Begić: Niste s nama završili, a mi smo tek počeli!

Na protestu protiv Schmidta obratio se i Zlatan Begić: Niste s nama završili, a mi smo tek počeli!

Zajedno sa Kajtezom, u ovom slučaju optužena je i njegova koleginica Sanela Karagić Šumar (46), koja se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u jednom slučaju prilikom kontrola saobraćaja. 

Kako je pojasnio tužilac Goran Glamočanin, Kajtez je potpisao sporazum i izjasnio se krivim za optužbe iz izmijenjene optužnice. Tužilac je pojasnio da su učinjene manje tehničke izmjene u činjeničnom dijelu optužnice u skladu sa izvedenim dokazima.

Optužnica tereti Kajteza da je uzeo novac od vozača koji su tokom kontrola saobraćaja u 13 navrata prekoračili dozvoljenu brzinu i registrovao prekršaje na druga lica, što je omogućilo da stvarni počinioci ne budu kažnjeni, odnosno da im se ne oduzmu vozačka dozvola ili dodaju kazneni bodovi.

Tako je u nekoliko slučajeva uzeo 100 KM od vozača i platio 50 KM za kazne za prekoračenje brzine koje je pisao drugim licima, au nekoliko slučajeva uzeo novac od vozača i samo prebacio kazne na druga lica.

Nakon što je Slavko Kajtez priznao krivicu, sud je razdvojio postupak u odnosu na Sanelu Karagić Šumar (46), a suđenje joj se nastavlja početkom novembra. Kako je objasnio tužilac Goran Glamočanin, izmjena optužnice u odnosu na nju samo se odnosi na to da je isključeno da je krivično djelo počinila zajedno i uz prethodni dogovor. Ona se tereti za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja koje je počinila prilikom kontrole saobraćaja. Optužnica je tereti da je u evidenciji izvršenih kazni u jednom slučaju evidentirala lice koje nije počinilo prekoračenje brzine, što je omogućilo stvarnom počiniocu da ne dobije zabranu upravljanja vozilom i kaznene poene.

Prema navodima optužnice, policijski službenici se terete da su prilikom obavljanja službene dužnosti, kontrole učesnika u saobraćaju, iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja tako što su u prekršajne naloge i Registar unosili neistinite podatke u pogledu identiteta počinilaca prekršaja i na taj način stvarnim počiniocima omogućili da ne budu sankcionisani u skladu sa zakonom za počinjene saobraćajne prekršaje i tako istima pribavili korist ( a Kajtez Slavko i imovinsku korist sebi u vidu primljenih novčanih iznosa ), a na štetu lica koja su evidentirali kao počinioce prekršaja, iako su znali da ta lica nisu počinila predmetne prekršaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije