Slovenac optužen da je utajio više od 800.000 KM poreza u BiH: Ovo su detalji

0
Radiosarajevo.ba
Slovenac optužen da je utajio više od 800.000 KM poreza u BiH: Ovo su detalji
Foto: Twitter / Novac / Ilustracija

Državljanin Slovenije koji živi u Stocu optužen je za utaju poreza u iznosu od 834.762,00 KM.

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) je nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv Igora Ferjana, rođen u Ljubljani, Republika Slovenija (1963.), nastanjen u Stocu, državljanin Republike Slovenije, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo porezna utaja, a koju je Kantonalni sud u Mostaru potvrdio u cijelosti.

Naime, optužnicom se Igor Ferjan tereti da je u vremenskom periodu od 9. 5. 2011. godine do 19. 4. 2018. godine kao porezni obveznik, s ciljem da izbjegne plaćanje poreza na dohodak, ne dajući zahtijevane podatke o svom stečenom oporezivom prihodu koji je od utjecaja za utvrđivanje porezne obveze, postupio suprotno odredbi čl. 14. a u vezi sa čl.1. Zakona o porezu na dohodak F BiH, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na dohodak kojim je propisano da se poslovnim prihodom od samostalne djelatnosti smatraju svi prihodi stečeni iz bilo kojeg izvora primljeni u gotovini, stvarima i uslugama, koji su ostvareni samostalnim ili zajedničkim obavljanjem djelatnosti, bez obzira na to je li fizička osoba registrirana ili ne za obavljanje te djelatnosti, priopćeno je iz Tužilaštva HNK.

Konaković nakon sastanka s EU diplomatama: "BiH je sto posto usklađena s vanjskom politikom EU"

Konaković nakon sastanka s EU diplomatama: "BiH je sto posto usklađena s vanjskom politikom EU"

Utajio više od 800.000 KM

Tako je Ferjan na svoj lični tekući račun primio gotovinske uplate novca za period od 9. 5. 2011. godine do 19. 4. 2018. godine, u ukupnom iznosu od 4.268.070,29 eura, što po srednjem kursu iznosi 8.347.619,91 KM, te za tako ostvareni prihod nije podnio godišnju poreznu prijavu poreza na dohodak nadležnoj ispostavi Porezne uprave, na koji način je izbjegao platiti porez na dohodak po osnovu obavljanja samostalne djelatnosti, tako da ukupni iznos izbjegnutog plaćanja poreza na dohodak iznosi 834.762,00 KM, na koji način je stekao protupravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a istodobno za naznačeno razdoblje oštetio proračun i izvanproračunske fondove u FBiH, jer je porez na dohodak trebao prijaviti i platiti u visini od 10 posto od porezne osnovice i to: javni prihod budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona za novčani iznos od 509.121,34 KM i budžet općine Stolac za novčani iznos od 325.640,66 KM.

Dakle, na opisani način optuženi Igor Ferjan je za sebe izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom u Federaciji, ne dajući zahtijevane podatke ili dajući lažne podatke o svom stečenom oporezivom prihodu ili o drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa takvih obveza, a iznos obveze čije je plaćanje izbjegao prelazi 200.000 KM.

Također, Tužilaštvo je, u skladu sa Zakonom, optužnicom predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optuženog u ukupnom iznosu od 834.762,00 KM.

Prema pisanju portala Hercegovina.info, ovaj državljanin Slovenije je prije nešto više od mjesec dana učestvovao u incidentu u Stocu, u kojem su stolački poduzetnik Igor Ferjan i Mirnes Frenjo napali i pretukli Nerkeza Bucmana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije